Preduzeće „Komunalne usluge“ a.d.  Prijedor je i pored brojnih poteškoća minulu godinu okončalo pozitivnim rezultatom, a njihov izvještaj o radu je usvojen na poslednjoj sjednici Skupštine grada Prijedora. Bave se brojnim djelatnostima, a građani su zadovoljni čistoćom grada i održavanjem zelenih površina.

U svom sastavu ovo preduzeće ima i RJ „Rasadnik i zelenilo“. Bavi se uređenjem I  održavanjem  zelenih površina, dok se u plastenicima i staklenicima u Puharskoj radi uzgoj sezonskog cvijeća. U toku dva proizvodna ciklusa proizvede se oko 50. 000 sadnica sezonskog cvijeća.

Stručni saradnik za hortikulturu Davor Egić ističe da je osnovni posao koji radi RJ „Rasadnik i zelenilo“ održavanje zelenih površina u samom gradu Prijedoru i prigradskim naseljima.

„Što se tiče zelenih površina tu je najviše zastupljeno košenje, zatim orezivanje drveća, uređivanje cvjetnih leja i žardinjera, zatim čišćenje lista sa zelenih površina, održavanje živica i ukrasnog grmlja“, navodi Egić.

Poteškoće u poslovanju je izazvalo je povećanje minimalne cijene rada što se odrazilo na povećanje rashoda. Donesena je  izmjena Odluke o komunalnom redu koja se tiče prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada, utvrđen je novi Cjenovnik,  koji je usvojen u oktobru prošle godine na sjednici Skupštine grada Prijedora. Građevinska operativa se javljala na mnoge tendere i ovi poslovi su omogućili preduzeću da na kraju prošle godine ima pozitivan bilans.

Direktor preduzeća „Komunalne usluge“ a. d. Prijedor Dalibor Grabež kaže da su uspješno premostili sve izazove.

„Imali smo ukupan prihod od 5. 790. 000 što je bilo povećanje za 5 odsto, ali uprkos povećanju prihoda pratilo nas je i enormno povećanje rashoda,  tako da smo uspjeli godinu da završimo pozitivno. Zahvaljujući Gradskoj upravi i IRB-u smo aplicirali na jedan Javni poziv koji je objavila IRB, kao jedini projekat ispred naše lokalne zajednice i dobili smo grant sredstva u iznosu od 100. 000 KM.  Uspjeli smo da uz pola naših sredstava, pola od granta kupimo  čistilicu,  što je u suštini umnogome doprinijelo unaprijeđenju naših usluga“, ističe Grabež.

Preduzeće „Komunalne usluge“  ima   oko 20. 000 domaćinstava korisnika usluga  i oko 2. 000 pravnih lica. Procenat naplativosti usluga u prošloj godini je iznosio oko 92 odsto.

Izvor: kozarski.com