Direktor „Autotransporta Prijedor“, Darko Aleksić izjavio je za „Kozarski vjesnik“ da je juče u toku dana Grad uplatio ovom preduzeću 100.000 KM kojima je kupljeno gorivo i isplaćen ostatak februarske plate zaposlenima, te dio duga dobavljačima za rezervne dijelove autobusa. Ističe da će, zahvaljujući razumijevanju Gradske uprave i gradonačelnika Slobodana Javora, nakon dva dana obustave autobusi „Autotransporta“ sutra ponovo krenuti sa perona.

„Uz pomoć gradonačelnika Slobodana Javora sredstva su isplaćena preduzeću. Prevoz počinje sutra ujutru od šest časova. Pošto je završena školska godina, izmijenjeni su režimi vožnje, a vikendom inače vozimo linije Petrov Gaj, Omarska, Kozarac, Banjaluka, Novi Grad, Svodna. Od ponedjeljka nastavljamo u režimu planiranom za školski raspust“, rekao je on.

Darko Aleksić

Budući da su se na društvenim mrežama pojavili komentari da „Autotransport Prijedor“ nema obaveza iz ranijeg perioda, Aleksić ove navode demantuje i objašnjava da preduzeće svakog prvog u mjesecu mora uplatiti 21.500 KM za tri kredita podignuta prije deset godina.

„Krediti su dizani 2013. i 2014. godine kada su kupovani novi autobusi marke ‘Higer’ i na te kredite su rađeni reprogrami 2018. i 2019. godine. Bila su četiri kredita, a sada su trenuto tri, jer je jedan isplaćen. Imamo i prema Poreskoj upravi dva reprograma, jer su povećanjem minimalnih plata nama stvoreni dodatni troškovi na godišnejm nivou u iznosu oko 250.000 KM. Jedan reprogram je 10.800 KM“, tvrdi on.

Aleksić dodaje da se za dva reprograma prema Poreskoj upravi i tri kredita mjesečno mora isplatiti oko 43.000 KM. Međutim, navodi da je preuzimanjem dužnosti direktora u maju 2021. naslijedio i dugove prema prevoznicima i ostalim dobavljačima u iznosu oko 400.000 KM.

Prema njegovoj računici za sve obaveze koje iznose oko milion maraka, potrebno je mjesečno uplatiti oko 220.000 KM. Sa druge strane prihodi „Autotranpsorta“ su kako kaže, duplo manji. Oni mjesečno iznose oko 100.000 KM tokom raspusta, a za vrijeme školske godine 150.000 KM što je, ističe on, nedovoljno za plaćanje svih obaveza. Aleksić navodi da očekuje da uz pomoć Grada ovo preduzeće pronađe trajni izlaz iz problema.

„Preduzeće ‘Autotransport’ je akcionarsko društvo u vlasništvu grada 100 odsto.  Uvijek smo imali korektnu saradnju sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i ide se ka tome da ‘Autotransport’ ostane da radi, funkcioniše normalno i da vidimo kako ćemo i šta ćemo dalje“, zaključuje Aleksić.

Izvor: kozarski.com