Fondacija za porodicu obezbijedila je stipendiju za dalje školovanje Krstine Čulić iz Velike Rujiške kod Novog Grada, učenice koja je završila devetogodišnje osnovno obrazovanje za osam godina, jer je “preskočila razred”.

Krstina je prvi đak u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Novi Grad, koja je “ubrzano” završila školovanje.

Predsjednik Fondacije za porodicu, Dragan Dakić, rekao je da se ova NVO realizuje projekat “Prijatelj porodice” u koji je uključen i Novi Grad, odazvala na poziv načelnika te opštine Miroslava Drljače.

– Učenica Krstina je savladala nastavno gradivo u roku kraćem od predviđenog za osnovno obrazovanje. Ova djevojčica je iz porodice sa troje i više djece, što je i razlog da smo se sa zadovoljstvom odazvali i odlučili da joj pomognemo u daljem školovanju – naglasio je Dakić.

On je rekao da će danas kontaktirati Krstinine roditelji i da će biti predloženo da stipendiranje počne od septembra, a da ugovor bude potpisan odmah, uz napomenu da će biti uvažene sugestije roditelja ukoliko ih bude bilo.

– Linija putem koje ćemo podržati Krstinino dalje školovanje je stipendija koju Fondacija realizuje, a zove se “Đački zadužbinar”. Investiranje u učenike i obrazovanje naše djece zapravo je najvrednija zadužbina srpskog naroda. Zbog toga pokušavamo da samim nazivom i našim aktivnotistima ukažemo i drugima koji su u mogućnosti da posredstvom nas ili lično podrže ovaj pristup – istakao je Dakić.

On je rekao da je projekat počeo nakon što im se obratila majka petoro djece, koja je dvije gradske stipendije svoje djece željela da posredstvom Fondacije ustupi nekome kome su potrebnije.

– Odlučili smo da se ova inicijativa institucionalizuje i da to ne bude jednokratni čin, te smo pokrenuli projekat “Đački zadužbinar”. Treću godinu uspjeli smo da stipendiramo više desetina učenika iz porodica sa troje i više djece u Republici Srpskoj – objasnio je Dakić.

On je precizirao da je minimalni iznos stipendije 100 KM i isplaćuje se minimalno tri mjeseca.

-To nije presudno za troškove školovanja, ali može da doprinese uz druge pogodnosti koje donosi “ponosna kartica”. Smatramo da je to dobra dopuna. Biće nam čast da Krstina bude naš stipendista – istakao je Dakić.

Autor: SRNA/Srpskainfo