Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je da niko nije i neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike, a da opozicija u Srpskoj samo pokušava da napravi problem od nečega što je veoma jasno.

Niko 9. januar kao Dan Republike nije doveo u pitanje. Ali, oni žele da naprave neki spin – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su upravo on i njegovi saradnici ti koji su dobili sankcije zbog upornog obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske.

– Na svim obilježavanjima 9. januara prethodnih godina nikada nisam vidio nikoga iz opozicije, ni iz SDS, ni iz PDP. Odjednom su sada oni počeli da brane nešto – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da bi neko ukinuo 9. januar, to bi trebao da uradi ukidanjem nadležnih zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Niko nije pokrenuo tu inicijativu, a oni pišu peticije. O čemu ih pišete? Pišite šta god hoćete – poručio je Dodik.

On je naveo da su predstavnici opozicije i na Svesrpskom saboru u Beogradu bili “sakriveni” da bi upravo mogli da imaju tu vrstu priče.

– Oni su više ostrašćeni protiv Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda nego ovi iz Sarajeva – rekao je Dodik.

On je dodao da ga zasmijava to da po medijima iz Federacije BiH gleda kako “brane 9. januar od Milorada Dodika”.

– Ako smo šta postigli sa ovim opozicionim aktivnostima to je da dio muslimanske javnosti podržava da se slavi 9. januar – istakao je Dodik.

Dodik je zaključio da će 9. januar ostati da se slavi kao Dan Republike, a 15. februar kao dan državnosti Srpske, što je i Dan državnosti Srbije.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER