U Republici Srpskoj danas je počeo junski upisni rok u srednje škole koji će trajati do 28. juna, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.
Predviđen je upis 10.197 učenika u 458 odjeljenja, i to 2.256 učenika, odnosno 22 odsto za zanimanja trećeg stepena složenosti i 7.941 ili 78 odsto učenika za zanimanja četvrtog stepena složenosti, od kojih 1.628 u gimnazije /16 odsto/.

Prijem dokumenata za upis učenika koji imaju 60 i više bodova u srednje četvorogodišnje škole počeo je danas, završava se u utorak, 18. juna, dok se rezultati upisa objavljuju u četvrtak, 20. juna, do 10.00 časova na oglasnoj tabli škole.

Prijem dokumenata za upis učenika sa manje od 60 bodova u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počeće u ponedjeljak, 24. juna, a završiće u srijedu, 26. juna.

U resornom ministarstvu su pojasnili da pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

“Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21 godine”, istakli su iz Ministarstva.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

U Ministarstvu su naglasili da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Julski upisni rok trajaće od 1. do 12. jula.

Izvor: SRNA/kozarski.com