Radovi na rekonstrukciji krova Bolnice „Dr Mladen Stojanović“, prema procjeni rukovodstva ove ustanove, trebalo bi da počnu do kraja godine. Vršilac dužnosti direktora Miroslav Bijelić očekuje da idejni projekat bude narednog mjeseca u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, nakon čije saglasnosti zeleno svjetlo treba dati Vlada RS. Nakon toga slijedi priprema tenderske dokumentacije i raspisivanje tendera.
„Prioritet nam je rekonstrukcija krova. Gledaćemo da se to prvo radi, s obzirom na predstojeću zimu i da nam je to izazvalo dosta problema u radu“, naveo je on.

Dodaje da je, pored rekonstrukcije starog objekta, predviđena izgradnja aneksa.
„U aneks će biti prebačen dio odjeljenja i, prema nacrtima projekta, većina ambulanti Konsultativno-specijalističke zaštite (KSZ). Prizemlje Bolnice biće samo za bolničke pacijente. U posebnom objektu biće odvojen dnevni prijem pacijenata kroz KSZ ambulante, tako da se zadrži mir koji im je potreban. Plan je da se uradi prvo aneks, da se u njega izmješta dio po dio te na taj način omogućimo nesmetan rad odjeljenja, jer je rekonstrukcija zahtjevna. Da ne bi došlo do zastoja u obavljanju djelatnosti, moramo raditi segment po segment“, naveo je Bijelić.Projekat, kako je rekao, zajedno pripremaju stručnjaci građevinske i medicinske struke.
„To će biti bolnica 21. vijeka sa svim modernim sadržajima i opremom koju jedna bolnica može da ima u ovom trenutku. Totalno neprepoznatljiv objekat u smislu opremljenosti u odnosu na sadašnji nivo koji prijedorska bolnica ima“, naveo je on.

U planu je i proširenje usluga nakon rekonstrukcije, kao i formiranje dijagnostičkog centra.
„Formiraćemo dijagnostički centar u kojem ćemo, uz najsavremeniju opremu, pružati veći asortiman usluga. Na jednom mjestu će se raditi sva dijagnostika. Smanjiće se potreba pacijenata iz regije da odlaze u druge zdravstvene ustanove, jer će većinu moći da obave u prijedorskoj bolnici “, kaže Bijelić.
Gradonačelnik Slobodan Javor podsjetio je da je za rekonstrukciju Bolnice i proširenje jednog njenog dijela potrebno oko 140 miliona maraka.

„Od ministra Alena Šeranića i na sastancima sa rukovodstvom Republike Srpske imao sam priliku da čujem da ćemo krenuti od rekonstrukcije krova i potom se spuštati na potpunu rekonstrukciju cijele bolnice. U završnoj smo fazi izrade projekta. Sada je na resornom ministarstvu da da saglasnost. Ako se Ministarstvo složi, a imali smo sastanak i mislim da je sve onako kako su oni tražili i zahtijevali, ostaje da to usvoji Vlada RS, da idemo u raspisivanje tendera. Nadam se da ćemo do kraja godine položiti kamen temeljac i započeti sa radovima“, izjavio je Javor.
U narednom periodu očekuje se da resorni ministar posjeti Prijedor.

NOVIM NAČINOM NARUČIVANJA SMANJITI GUŽVE
Vršilac dužnosti direktora Bolnice Miroslav Bijelić smatra da sadašnji način naručivanja nije adekvatan za pacijente i da im pravi dodatne troškove.
„U toku je izrada aplikacije koja će omogućiti elektronsku evidenciju svih termina i zakazanih pacijenata u svim ambulantama koje naručuju. Plan je da se omogući naručivanje pacijenata elektronskim putem, putem veb stranice i telefona, te da pacijenti dobijaju termine kod doktora. Nadam se da će aplikacija biti završena tokom mjeseca, slijedi testiranje pa očekujem da će u septembru zaživjeti u praksi“, kaže Bijelić.
Na veb stranici nalazile bi se liste naručenih pacijenata, uz zaštitu ličnih podataka. U slučaju promjene termina, pacijenti bi bili obaviješteni.

Izvor: kozarski.com