Raselјeni Srbi iz Klјevaca u opštini Sanski Most i ove godine okupili su se u rodnom selu povodom hramovne slave Spasovdana. Iako su Srbi prije rata u Klјevcima bilo većinsko srpsko stanovništvo sa 275 domaćinstava, do danas je obnovlјeno veoma malo kuća.

U ovom povratničkom selu danas živi samo jedan stanovnik. Ništa čudno, jer ovo selo je, kako Klјevčani kažu, od završetka rata do danas zaobiđeno u svim donacijama za obnovu kuća, nemaju struju, a putevi su u veoma lošem stanju. Sve što je do sada urađeno kada je u pitanju obnova kuća i dva hrama je zahvalјujući donacijama Klјevčana rasutih širom svijeta. Tradicionalno okuplјanje u Klјevcima povodom Spasovdana, kod hrama Vaznesenja Gospodnjeg i hrama Svetog Stefana traje više od petnaest godina. Branislav Martić, organizator okuplјanja Klјevčana i predsjednik Crkvenog odbora, kaže da je hram izgrađen prije više od 150 godina.

Tradicionalno okuplјanje u Klјevcima traje više od petnaest godina

„Svake godine se okuplјamo na Spasovdan. Bez obzira gdje živimo, ovdje rado dolazimo. Oko našeg hrama se sabiramo, praznujemo našu slavu upravo onako kako su to radili naši preci. Selo ima dva hrama. Jedan je posvećen Vaznesenju Gospodnjem, a drugi Svetom Stefanu i zato praznujemo oba sveta dana. Imamo, kako mi to simbolično kažemo, svoju ‘Zadužbinu Klјevci’, preko koje realizujemo sve aktivnosti u vezi hramovne slave i obnove kuća“, rekao je Martić.

Zoran Stoinović, kum slave

Čast da ove godine bude kum slave pripala je Zoranu Stoinoviću, koji danas živi i radi u Ljublјani. Klјevce, rodno mjesto roditelјa, nikada ne zaboravlјa, naročito na Spasovdan.

„Cijeli svoj život sam se selio, živio u izbjeglištvu, ali rodna gruda je u srcu. Ovdje mi je i majka sahranjena. Srećan sam što sam u Klјevcima i što znam ko sam, šta sam i odakle sam, jer ovdje su moji korijeni. Sa mnom su i moji sinovi, koji su se rodili u Ljublјani, a tamo su i kršteni. Doveo sam ih ovdje da znaju i nikada ne zaborave svoje porijeklo i ne izgube svoj identitet. Stariji sin je fudbaler i profesionalno igra fudbal u Polјskoj. Rekao sam mu da je to zemlјa koja izuzetno drži do vjere i tradicije. Zato mu stalno govorim da i on mora držati do svoje vjere, do pravoslavlјa, ali i poštovati druge“, kaže kum Stoinović.

Dodaje da je srećan, jer je Spasovdan u Klјevcima prilika da se vidi sa svojim prijatelјima i rodbinom. Rodno selo posjetio je i glumac narodnog pozorišta RS, Aleksandar Stojković Piksi.

Aleksandar Stojković Piksi: Selo nikad neće pasti u zaborav

„Obnova kuća krenula je od starine, sedamdesetpetogodišnjaka Mirka Borovnjaka. On je prvi obnovio kuću u selu. Kada smo vidjeli da je djed Mirko obnovio svoje ognjište, e onda smo i mi rekli da kad može Mirko, možemo i mi. Raduje me što vidim da su u toku radovi na obnovi još nekoliko kuća. Napravićemo mi i put, jer mi Klјevčani smo uporni i tvrdoglavi, prave Grmečlije“, kaže Stojković.

Svjestan je, kako kaže, da se selo nikada neće vratiti u pređašnje stanje, ali i da nikada neće pasti u zaborav.

„Nisu u Klјevcima nikada živjele mnogobrojne porodice. Selo je stradalo u Drugom svjetskom ratu, kada je za jedan dan ubijeno 400 civila na Vrhpolјu. Najmlađa žrtva imala je tri, a najstarija 90 godina. Dosta ih je poginulo u NOB-u, ali i raselјeno u tzv. Osmoj ofanzivi, vremenu seoba i raselјavanja. To je bilo ono vrijeme kada je stvarana radnička klasa, kada su lјude tjerali  sa  sela da bi naselјavali gradove. Rezultat toga je trajno narušena demografska slika, ne samo mog već i svih naših sela“, ističe on.

Klјevci su, kako ističe, bili partizanski kraj i ni onda niko nikada nije ulagao u ovo selo, osim mještana.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg od 1850. godine

„Naši preci su u svakom pogledu bili bolјi od nas danas. Bili su čvršći od nas, više su volјeli svoje ognjište i sami bez ičije pomoći, svojim sredstvima gradili selo. Po uzoru na njih, sami se organizujemo i u skladu sa svojim mogućnostima obnavlјamo selo“, kaže Piksi.

Đuro Stojković, inače Piksijev stric, jedini je povratnik u Klјevce.

Đuro Stojković, jedini stanovnik sela Klјevci

“Zajedno sa braćom Dušanom i Petrom obnovili smo rodnu kuću. U opštini imaju razumijevanja za naše probleme, ali kažu da nemaju para. Spasovdan je za Klјevčane dan radosti i iskreno se nadam da će tako i ostati. Posebno me raduje što iz godine u godinu ovdje dolazi sve više mladih lјudi. Daće Bog da nas bude još  više“, kaže Stojković.

Prisjetio se anegdote iz 1996. godine kada je živio u Austriji.

„Kao da je bilo juče. Te godine braći sam obećao da ću slavu slaviti u Klјevcima. Moja braća su mislili da imam temperaturu i da buncam. Eto, ja sam svoje obećanje ispunio, tako da Piksi i ja već čitavu deceniju slavu slavimo u svojim Klјevcima“, priča on.

U Klјevcima je na Spasovdan služena liturgija i parastos borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom ratu kao i u Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Izvor: kozarski.com