U Prijedoru je večeras otvoren 17. Festival crteža i muzike koji je okupio sedam studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

Direktor Galerije ” Sreten Stojanović” Boris Eremić je novinarima izjavio da je festival pokrenuo dugogodišnji, pokojni direktor Tihomir Ilijašević i da je na nama je da ga nastavimo , da se trudimo maksimalno da održimo priču o Prijedoru, gradu slikara .
” Naime, ovaj festival je jedinstven po tome što su ovdje studenti i njihovi mentori , studenti stvaraju sedam dana u galeriji i da je to interakcija sa publikom kada galerija praktično bude jedna kreativna oaza ovdje u Prijedoru”, rekao je Eremić.
Tema ovogodišnjeg festivala je pastel i u toj tehnici će svoje radove u prostoru Galerije i pred očima znatiželjnih Prijedorčana stvarati sa beogradske Akademije primenjenih umetsnoti : Petar Šubarević, Dunja Stojiljković , Natalija Pantelić uz podršku mentora, profesor Desimir Denić
Studenti sa Akademije umjetnosti Banja Luka koji će učestvovati na festivalu su: Danilo Pauković, Omer Karadžić, Nataša Bubalo i Katarina Bursać.
Budući da festival ima i svoj muzički dio, ove godine će 24.juna u prostoru Galerije koncert održati mecosopran LJubica Vraneš uz klavirsku pratnju Lazara Marića. Svečano zatvaranje festivala i otvaranje izložbe crteža nastalih tokom trajanja festivala biće održano 27 juna. Te večeri predviđen je i koncert tenora Ermina Ašćerića uz klavirsku pratnju Nine Fuštar.
Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sprot i NVO da je ovaj festival veoma poznata i priznata manifestacija u gradu Prijedoru koja je svoje mjesto pronašla i u Prijedorskom ljetu 2024.On je pozvao Prijedorčane da narednih dana posjete galeriju i mlade umjetnike dok budu stvarali svoje radove, kao i najavljene koncerte.

Izvor: prijedorgrad.org