Služenjem svete liturgije u Crkvi Svete Trojice, obilježena je slava Silazak Svetog Duha na apostole – Duhovi, koja se obilježava kao slava grada Prijedora i ovog sabornog hrama.

U crkvi je osveštan slavski kolač i žito, a obavljena je i litija.Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je svim sugrađanima i parohijanima čestitao slavu te poželio da zajedno nastave putem prosperiteta i razvoja i napretka grada.

” Jako je važno da se okupimo oko crkve, jer crkva nam je uvijek bila tu kroz vijekove tako će biti u budućnosti. Svim našim sugrađanima, parohijanima, crkvi čestitam slavu uz želju da svi zajedno nastavimo stazama prosperiteta, napretka razvoja i da se narednih godina okupljamo na istom mjestu” , poručio je Javor.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin je izjavio da je ovaj veliki dan za pravoslavne vjernike proslavljen kako dolikuje, molitvom u punoj crkvi.
” Svim vjernicima, svim građanima grada Prijedora želim srećnu, Bogom blagoslovenu slavu da da Gospod Bog i veliki današnji dan i praznik, da se dugo godina okupljamo ovdje kod našeg svetoga hrama “, rekao je Hrvaćanin.
On je dodao da je i ove godine kao i prethodne crkvena opština raspisala je konkurs za najljepši likovni rad za djecu sa posebnim potrebama, pod pokroviteljstvom Grada Prijedora
” Nagradili smo 10 učenika i najvažnije nam je da oni dođu u crkvu da zajedno sa nama budu učesnici Svete liturgije i obilježavanja naše slave ,” rekao je Hrvaćanin.
Povodom slave grada položeni su i vijenci na spomenik poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata ” Za krst časni”.
Duhovske svečanosti počele su sinoć koncertom duhovne muzike u Crkvi Svete Trojice koji su održali članovi Srpskog crkvenog pjevačkog društva ” Sveti Georgije” iz Prnjavora.

Izvor: prijedorgrad.org