Pred Bosnom i Hercegovinom je osjetna promjena vremena koju uslovljava ciklona u Jadranu vezana za hladni frontalni poremećaj u prizemlju koji donosi osjetnije zahlađenje – u većini zemlje sutra su za 15 do 20 °C niže temperature u odnosu na danas i juče.

Promjena vremena već je stigla do Slovenije i Hrvatske, gdje je uslovila jače grmljavinske pljuskove, grad, ali i jak do olujan vjetar u zoni nestabilnosti, nisu izostale ni materijalne štete, a o svemu što predstoji oglasio se i meteorolog Nedim Sladić.

 Hladna fronta trenutno napreduje preko sjeverozapada Hrvatske, a po visini se produbljuje visinska dolina preko Italije. Na oko 9 km visine nalazi se jaka mlazna struja. Ovakva postavka nam otkriva razgraničenje između tople i hladne zračne mase u blizini naših krajeva, pa su temperaturni kontrasti izraženi blizu Bosne i Hercegovine. Stoga pojačava se visinsko jugozapadno strujanje s kojim na prednjoj strani sistema iz smjera Italije pristiže sve više vlage, otkrivajući nam da je promjena vremena blizu. Ona će najprije procuriti narednih sati i aktivirati jači razvoj oblačnosti koji će zahtijevati nestabilnosti na sjeveru i sjeveroistoku Bosne prema kraju dana. Ipak, kako dolazi noć, dostupna toplotna energija slabi, pa bi nestabilnosti po sjeveru Bosne trebale biti ipak manje izražene nego u susjednim zemljama, najprije u pogledu grada – istakao je Sladić.

Međutim, to ne znači da neće biti prolazno jačih grmljavinskih pljuskova praćenih jakim udarima vjetra.

Stoga se, naglasio je Sladić, glavnina padavina u većem dijelu Bosne prognozira u rano jutro i prijepodne. Jača kiša se očekuje u centralnoj, istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni, izgledno južno i istočno od sarajevske regije, ali i na istoku i jugoistoku Hercegovine, gdje je najveća vjerovatnoća za grmljavinu. Jače padavine u kratkom vremenskom intervalu mogu prouzročiti manja, ali mjestimična bujična i urbana plavljenja, uglavnom uskih neuređenih vodotoka i manjih potoka.

Dodao je da, što se tiče većih, rasprostranjenijih plavljenja, platforma GloFAS ne signalizuje takav scenarij. Osim lokalnih problema zahtijevani većim količinama kiše u kratkom vremenskom periodu, ne očekuju se poplave širokih razmjera, budući da su nivoi većih rijeka niski. Popodne u većem dijelu Bosne padavine su slabijeg intenziteta, još prolazno jače mogu biti prema istoku, a u Krajini će do tada potpuno oslabiti pa i prestati. Do večernjih sati, padavine prestaju u cijeloj zemlji, prenosi N1.

Autor: Srpskainfo

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT