U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su grmljavinska nevremena, a ako se ikada za vrijeme jednog nađete na otvorenom najbolje bi bilo potražiti sigurno mjesto za zaklon.

Stručnjak je otkrio koja dva sigurna mjesta bi vam mogla spasiti život.

 Postoje samo dva sigurna mjesta tokom grmljavinske oluje: potpuno zatvoreno metalno vozilo ili velika zgrada. Vani nema sigurnog mjesta – rekao je Kris Vagaski, meteorolog.

– Ako veliku zgradu pogodi munja, energija će putovati kroz žice i cijevi. Zbog toga tokom oluje s grmljavinom ne smijete koristiti telefone s kablovima, igrati videoigre ili koristiti druge priključene uređaje, niti koristiti vodovod (nemojte se tuširati ili prati suđe). Takođe, držite se podalje od prozora tokom oluje, piše UCHealth.

Što dalje od prozora

– Prozor stvara prazninu u zidu pa ako udari munja, mogla bi preskočiti tu prazninu, a ako stojite pokraj njega, mogli biste biti ono na što udari – rekao je Vagaski.

Potpuno zatvoreno metalno vozilo važno je iz istih razloga. Električna energija putuje kroz metalnu karoseriju automobila, osiguravajući sigurnost putnika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pronalaženje skloništa ispod drveta takođe je nesigurno.

– Munja obično pogađa visoke i izoliovane stvari. Drvo je upravo to. Dakle, ako stojite blizu tog stabla, meta ste munje – upozorio je.

Vagaski je rekao i da je najbolja stvar koju možete učiniti ako se nađete u oluji s grmljavinom odmah otići na sigurno.

Što možete učiniti ako nema sigurni zaklon?

– Ne preporučuje se čučanje. Sprečava vas da dođete na sigurno mjesto i ne pruža nikakvu dodatnu sigurnost – rekao je Vagaski.

Još jedan mit je da ako legnete na tlo raspršujete napon kada struja putuje kroz vas.

Vagaski takođe savjetuje da se ljudi rašire u grupama. Razdvajanjem ste povećali šanse da neko neće biti pogođen udarom groma i da može pomoći onima koji su ozlijeđeni, piše N1info.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK