Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave prepodobnu Anastasiju Srpsku.

Prepodobna Anastasija, majka Svetog Save, rođena je 1125. godine. Po rođenju dobila je ime Ana, a Anastasija je monaško ime koje je dobila u poznim godinama života.

Kao mlada, Ana se udala za velikog srpskog župana Stefana Nemanju. U ranim godinama braka dobili su Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina, na svijet je donijela Rastka, odnosno Svetog Savu. Pored sinova, imali su i kćerke Jefimiju, Еlenu i još jednu kćerku čije ime istorija nije zabilježila.

Ana se, kada je imala 71. godinu, zamonašila i povukla u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji.

Umrla je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gdje njene mošti počivaju i danas.

Vjerovanje kaže da Sveta Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje sutra odu do crkve, zapale svijeću i izgovore ovu molitvu:

“Sveta mati Anastasija, kada hvalimo vrlinu, hvalimo tebe jer je tvoja postojana ljubav i revnost za Gospoda Boga primjer i put koji treba da slijedimo; moli se, stoga, o najvrlija, da Gospod Bog umekša naša srca kako bi i mi težili istim spasonosnim vrlinama vjere, nade i ljubavi i na taj način ostali vjerni našem Gospodu Isusu Hristu, Kome priliči slava, čast i poklonjenje, zajedno sa Njegovim Bespočetnim Ocem i Životodavnim Duhom, sada i uvijek i u vijekove vijekova. Amin.”

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK