Ni milom, ni silom ne možemo se odreći Hrista i svoje pravoslavne vjere, poručio je patrijarh Porfirije, nakon služenja liturgije u Bratuncu za pomen stradalih Srba u Podrinju.

Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod kao i crkva otkad zna za sebe nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save. Pravoslavna vjera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svijet – istakao je Porfirije.

Patrijarh naglašava da smo kao narod dobrovoljno ponijeli pečat Hristov, krst njegov.

– Dobrovoljno smo pošli, uzeli krst i krenuli za njim. Zato smo jedno braćo i sestre, gdje god da se nalazimo – rekao je Porfirije.

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, premijeri Srpske i Srbije, Radovan Višković, i, Miloš Vučević, i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere, Dragan Davidović.

Prisutni su i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara, Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH, Igor Kalabuhov, i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vjernika.

Liturgiji prisustvuju i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Patrijarhu Porfiriju saslužuju Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Nakon Svete arhijerejske liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do grodo groblja u Bratuncu, gdje će u 12.00 kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča, piše RTRS.

Naziv ovogodišnjeg programa je “32 godine – zločin bez kazne”.

Autor: Srpskainfo

FOTO: PREDSJEDNIKRS.RS/BORISLAV ZDRINJA