Stradanje na Kozari treba da obilježava cijeli srpski narod rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na obilježavanju na Mrakovici 82. godine od bitke na Kozari

– Ako se ne borimo za sjećanje i pamćenje, ispašće da su oni koji su pravili zločinci žrtve, a mi stradalnici da smo dželati. Zato je važno da se u što većem broju okupljamo ovdje i da pričamo istinu, jer ona je na našoj strani – naglasio je Dodik.

On je upozorio da sada ti isti pričaju kako treba da živimo zajedno.

-Da se odreknemo svoje istorije, svog stradanja. Tražili su da ovdje na Kozari da prave memorijalni centar za svoje žrtve. Nismo dozvolili i nećemo nikada – poručio je Dodik.

On je podsjetio da i zbog Kozare jako važno da u Otadžbinskom ratu nije bilo podjela, već da su Srbi stali pod isti barjak slobode.

Dodik je naglasio da je prostor Kozare ispražnjen i da su ustaše u čijim redovima je bilo lokalno stanovništvo i hrvatsko i muslimansko, pobile Srbe.

– Ovdje je u toku godina rata po selima ubijeno više od 30.000 ljudi, a više od 70.000 iz jednog zbjega je 1942. godine zarobljeno, odvedeno u Јasenovac i tamo pobijeno – rekao je Dodik.

On je naveo da nema podataka o tome koliko je još ljudi 1943, 1944. i 1945. godine pohapšeno i odvedeno.

– Sama činjenica da su ovdje spaljena 142 sela govori o tome da je ovo mjesto stradanja Srba. Ovđe nisu stradali lokalni muslimani i Hrvati. Oni su bili na drugoj strani te priče i rijetki su oni koji su pripadali partizanskom pokretu – rekao je Dodik.

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom “Zapadna Bosna” počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

Autor: RTRS

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja