Prijedorski Centar za socijalni rad jedina je ustanova ovog tipa u Republici Srpskoj koja je organizovala superviziju, odnosno profesionalnu podšku za svoje  randike. Socijalni radnici često se u svom radu susreću sa teškim problemima sugrađana koji im dolaze i traže pomoć i ne mogu ostati imuni na teške ljudske drame i sudbine. “Sve to budi različite emocije kod nas kao stručnih radnika da se ponekad i zapitamo da li smo adekvatni i da li možemo kvalitetno da pomognemo u jednom trakvom osjetljivom problemu. Dešava se često i to da ponesemo posao, odnosno probleme  kući, što može dovesti do profesionalnog sagorijevanja. Zbog toga je važna ova supervizija da nas osnaži kao stručnog radnika, da nam pomogne da pravilno kanališemo i procesuiramo sve te emocije koje nam ovako osjetljiv posao budi”, kaže socijalna radnica Nataša Milanović Kralj.

Supervizijsku i profesionalnu podršku radnicima prijedorskog Centra za socijalni rad pružaće Andrea Puhalić, profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka i predsjednik Asocijalcije supervizora BiH. Ona ističe da je centar za socijalni rad ustanova u koju dolaze ljudi sa najvećim rasponom ljudskih i životnih tragedija, dodajući da je nemoguće da u dužem vremenskom periodu to ne utiče na socijalne radnike.  “Dugogodišnji rad bez adekvatne profesionalne podrške u takvim uslovima slabi, ne samo profesionalni kapacitet pojedinca da radi svoj posao nego slabi i njegov ljudski kapacitet da se bavi svojom porodicom i da se osjeća zadovoljno i sigurno u svom životu. I to nije slučaj samo u ustanovama socijalne zaštite kao što su centri za socijalni rad i različite ustanove za smještaj. Mi sada ispred Asocijacije radimo sa Ministarstvom zdravlja i socoijalne zaštite i projekat profesionalne podrške medicinskim sestrama i tehničarima, koji su takođe izloženi velikim stresovima i sagorijevanju na poslu”, kaže Puhalićeva.

U Asocijaciji supervizora pojašnjavaju da je supervizija profesionalna podrška, a ne nadzor, edukacija, seminar ili predavanje. “Mi radimo grupnu superviziju gdje imamo od 6 do 8 stručnih radniika  iz centra u jednoj grupi i imamo tri sata po susretu, to se zove supervizijski susret, gdje oni iznose svoje teške slučajeve sa posla, odnosno posebno problematične situacije koje imaju na poslu i onda kroz, mi to zovemo refleksija,  analizu tog slučaja supervizor pomaže stručnom radniku da razgraniči šta je obavezno da uradi, šta je ono što se u tom problemu i tom teškom slučaju može uraditi bolje. Šta su njegova lična životna iskustva koja tu situaciju dodatko komplikuju i zapetljavaju. Stručni radnici daju mišljenje šta bi oni uradili u toj situaciji, supervizor takođe može da ponudi šta bi uradio, ali važno je da na kraju stručni radnik zadržava odgovornost da izabere kako će postupitti u konkretnoj situaciji. Supervizor pomaže i učenju djelotvornih strategija nošenja sa stresom  stručnih radnika, a to je izrada djelotvorne strategije svakog stručnog radniika, briga o sebi. To vam je kao profesionalni trening, ne možete ga raditi bez neke strategije, sistematičnosti i određenih  pravilaVažno je povećavati profesionalnu kondiciju za rad sa teškom problematikom, ali da se zaštiti unutrašnji prostor stručnog radnika”, ističe Puhalićeva.

U Centru za socijalni rad ističu da ova ustanova koristi sve resurse kojima može pomoći zaposlenima da imaju mogućnost konstantnog učenja i unapređenja znanja i vještina. “Smatramo da samo osnažen i edukovan radnik može pružiti kvalitetnu uslugu klijentima, a to i jeste cilj, obezbjeđivanje najboljeg interesa naših klijenata. Supervizija je organizovana kao grupni rad i proces koji će trajati šest mjeseci. Susreti će se odvijati dva puta mjesečno u trajanju  po  tri sata”, kaže direktor Centra Milorad Radić. On dodaje da je na Danima socijalne, porodične i dječije zaštite Republike Srpske prijedorskom Centru za doprinos u afirmaciji i inovacijama u oblasti socijalnog rada uručeno priznanje drugog reda, a  socijalna radnica Dragan Savić Pešević za posebne zasluge za razvoj sistema socijalne zaštite Republike Srpske dobila je priznanje prvog reda.

U Asocijaciji supervizora naglašavaju da profesionalna podrška pomaže i učenju djelotvornih strategija nošenja sa stresom  stručnih radnika. “Supervizijom poručujemo i to da socijalni radnici nisu sami u rješavanju komplikovane problematike onih koji im se obraćaju za pomoć”,  kaže Puhalićeva.

Izvor: kozarski.com