Prije 14 godina u Prijedoru je formiran Multisektorski tim čiji je zadatak   suzbijanje i sprječavanje nasilja u porodici. Pored Centra za socijalni rad i Policijske uprave, u timu su još predstavnici vaspitno obrazovnih ustanova, bolnice, Doma zdravlja, Okružnog javnog tužilaštva  i predstavnik agencije Srna.

Fizičko nasilje u porodici i dalje je dosta izraženo, a Multisektorski tim nedavno je razmatrao šestomjesečni izvještaj. “I ove godine najveći broj nasilja u porodici je fizičko nasilje kao dominantan oblik. Kroz presjek koji smo izvršili vidljivo je da su se  građani obraćali policiji da prijave nasilje kao žrtve, svjedoci ili kao zabrinuti članovi porodice ili komšije  Najveći broj prijava nasilja u toku prvih šest mjeseci išao je ka policiji, manje prema Centru za socijalni rad u odnosu na prošlu godinu i prvih šest mjeseci”, ističe socijalna radnica i član tima Dragana Grujičić. Po njenim riječima smanjuje se broj evidentiranih prijava. “U junu ove godine bilo prijavljeno 17 slučajeva nasilja u porodici, a u istom periodu prošle goeine 22 prijave. U 9 slučajeva lica su bila pod dejstvom alkohola i bili su privedeni i zadržani u policiji na triježnjenju. Po tome se može vidjeti da i kada nema iskaza žrtve, može se reagovati po službenoj dužnosti i zaštititi ugroženu osobu”, kaže Grujičićeva.

Pored Centra za socijalni rad, tužilaštva i suda, važnu ulogu u suzbijanju nasilja u porodici ima i policija. Nakon prijave nasilja policijski službenici u kratkom roku izlaze na teren, a njihovo postupanje definisano je zakonskim propisima i protokolom koji su potpisali članovi Multisektorskog tima. “U zavisnosti od činjenica koje su zatečene na licu mjesta, uključuje se normalno i Centar za socijalni rad. Vrše se, da kažem  potrebne istražne radnje, saslušavanje lica i u zavisnosti od toga se procesuiraju dalje, normalno uz saglasnost i instrukcije postupajućeg tužioca, odnosno Okružnog javnog tužilaštva Prijedor”, kaže Nemanja Predojević koji je član tima ispred Policijske uprave.  Kada je u pitanju Policijska uprava, u Multisektorskom timu su četiri policijske stanice, Prijedor 1, Prijedor 2, Kozarac i Omarska. Prema podacima, na ovom području zabilježen je blagi pad nasilja u porodici koje se tretira kao krivično djelo. “U periodu prvih 6 mjeseci ove godine, mogu reći da na području dijela Plicijske uprave koje pokriva Multisektroski tim, znači na području ove četiri stanice, imamo neko smanjenje od šest posto krivičnih djela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici. U ovom periodu evidentirano je 48 krivičnih djela, a u istom periodu prošle godine 51 krivično djelo”, ističe Predojević.

Osim žrtve, nasilje u porodici mogu prijaviti komšije, rođaci, slučajni prolaznici ili bilo ko ako ima saznanja o tome. Najviše nasilja u porodici pretrpe supruge, koje nose i to teško breme kalkulisanja šta je bolje uraditi, sarađivati sa državnim organima u procesu protiv muževa ili trpjeti još malo ne bi li bilo bolje i podnošljivije. “Bio je jedan specifičan slučaj jer je policiju pozvao neko od stanara zgrade kojoj se čula vriska. Zatečeno je stanje da je osoba ženskog pola pretrpjela fizičko nasilje. Ona nije htjela nikakve procedure i postupke ni medicinsku pomoć, ali s obzirom da je počinilac procijenjn kao visokorizičan od strane policije, ona je dobila odgovarajuću zaštitu na sudu iako nije htjela da da izjavu i bilo kakve postupke”, kaže Grujičićeva.

Izvještaj Multisektorskog tima pokazuje da se smanjuje nasilje u porodici. U prvih šest mjeseci ove godine evidentirane su 62 prijave, dok su u istom periodu prošle godine zabilježene 104 intervencije. U pitanjnu su zvanične prijave i  statistika, ali naši sagovornici se slažu da je teško znati realno stanje jer mnoge žrtve nasilje u porodici ne prijavljuju iz straha da će biti gore. U Centru za socijalni rad pojašnjavaju koji su mehanizmi zaštite od nasilja u porodici. “Ove godine najviše nasilja izvršili su muževi nad suprugama, dok je prošle godine na istom nivou bilo i nasilje kod vanbračnih partnera. Smanjeno je nasilje kada je u pitanju sin prema ocu, majke prema maloljetnim sinovima i očevi prema maloljetnim ćerkama. Zahvaljujući policijskim službenicima povećan je broj prijedloga za izricanje hitnih mjera zaštite koje idu prema sudu. U prvih šest mjeseci prošle godine sud je izrekao tri hitne mjere zabrane prilaska i udaljenja iz domaćinstva, a ove godine u istom periodu 14 mjera. Radi se o šest paketa po dvije mjere, a to je zabrana prilaska i udaljenje iz domaćinstva na period od mjesedc dana i dvije mjere zabrana prilaska. Sada se službena lica manje libe da koriste ovaj mehanizam zaštite . To nije mehanizam kazne, počinilac se sa tim ne kažnjava nego se žrtva zaštiti kao neki vid prevencije. Nakon više godina, sud je ove godine izrekao i zaštitne  mjere. Tri su bile na prijedlog Centra za socijalni rad. Jedna zabrana prilaska na godinu dana i jedan set mjera zabrana približavanja i udaljenja iz domaćinstva na 6 mjeseci. Druge mjere zabrane prilaska i udaljavanja iz domaćinstva izrečene su na prijedlog policije. Zaštitne mjere su nešto što stoji na raspolaganju nakon hitnih mjera, koje se nisu izricale prethodnih godina”, naglašava Grujičićeva.

Multisektorski tim se sastaje jednom mjesečno, a ustanove se mijenjaju kao organizatori i domaćini sastanaka. Na taj način olakšan je rad jer organizacija posla ne pada samo na jednu ustanovu, a za svaku pohvalu je to što u borbi protiv nasilja u porodici nema izostanaka sa sastanaka tima.

Izvor: kozarski.com