Sutra je Preobraženje Gospodnje jedan od najvažnijih crkvenih praznika i jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika. Slavi se 19. avgusta po novom kalendaru.

Taj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

Na Preobraženje gospodnje, u crkvi se osvećuje grožđe i dijeli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. U krajevima gdje nema grožđa, osvećuje se drugo voće, kao na primjer jabuke. Pošto je praznik uvijek u vrijeme Velikogospojinskog posta, na taj praznik je takođe propisan post.

Sutra bi svako trebao da zapali svijeći i očita molitvu za ovaj veliki hriščanski praznik.

Molitva na Preobraženje Gospodnje

“Preobrazi dušu moju, Ti Gospode i Vladiko. Očisti me mračnog greha na kojem sam grešeći svikao! Preobrazi dušu moju, Svetitelju i Gospode, odbrani me zlih duhova što me crnom paklu vode!

Kad se duša preobrazi i lice će moje sinuti. I sa sebe obrazinu Tuge, grijeha, smrti skinuti. Duša grijehom pomračena: što ne hoću ono volim. Povrati mi lik Tvoj sveti! Zato jedno tebe molim, piše Žena Blic.

Povrati mi ljepotu Što praotac naš imade, Što imade to izdade pa rugobu nam predade! Useli u me lik Tvoj sveti što pakaza na Tavoru! Molim Ti se, pomozi mi na visoku stići Goru! Amin.”

Autor: Srpskainfo