It is too early to wake up

Drijemanje može da učini čuda za vaš dan. Može da vam pomogne da se oslobodite iscrpljenosti i stresa, kao i da smanjite umor. Međutim, pravilan tajming i ograničavanje trajanja su ključ za “ispravnu” sijestu.

Popodnevni san ili drijemanje povezano je sa brojnim benefitima, uključujući smanjenje stresa, poboljšanje fokusa i memorije, popravljanje raspoloženja, smanjenje vremena za reakcije, poboljšanje zdravlja srca i bolje performanse na poslu, objašnjava ljekar opšte prakse dr Ruhi Pirzada.

Slijedi nekoliko koraka koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz drijemanja.

Neka bude kratko

Cijeli ciklus spavanja traje otprilike 90 minuta, ali drijemanje može da traje između 10 i 30 minuta. Studija koju je objavio Nacionalni institut za srce, pluća i krv u SAD pokazuje da kraće drijemanje može da poboljša budnost. Međutim, duža drijemka, kada spavate više od jednog sata, povezana je sa gojaznošću i povećava rizik od srčanih bolesti.

Odredite kada želite da se probudite

Budite strogi u vezi sa svojom navikom, a uključite i alarm koji će vas probuditi na vrijeme.

– Navijte alarm kako biste bili sigurni da se drijemanje ne pretvori u duži period spavanja. Neka vas probudi nakon 20-30 minuta, idealno je 20 minuta – objašnjava dr Pirzada.

Studija objavljena u časopisu Klinička neuropsihologija pokazuje da je dvadesetminutno drijemanje pomoglo učesnicima da poboljšaju performanse i samopouzdanje.

Rano popodne je najbolje

Drijemajte rano popodne kako ne biste remetili noćni san, odnosno pridrijemajte 5-6 sati prije odlaska na spavanje. Studija objavljena u Žurnal slip risrč pokazuje da drijemanje kasnije tokom dana može da bude povezano sa lošijim spavanjem noću, češćim buđenjima i smanjenjem kvaliteta sna.

Prilagodite svoje okruženje

Treba da spavate u mirnom okruženju, daleko od buke, kako biste izvukli maksimum koristi. Takođe, odvojte vrijeme da se razbudite i postepeno vratite u rutinu. Obezbijedite tihu, zamračenu sobu sa udobnim krevetom i imajte na umu da buka, svjetlost i neprilgođena temperatura može da ometa kvalitet sna.

Drijemajte samo ako ste umorni

Drijemajte samo ako ste umorni je ključan savjet.

Nema kofeina prije spavanja

Ako ste odlučili za sijestu, smanjite unos kofeina prije toga. Kofein, posebno nakon 15 časova, djeluje kao stimulans i može da poremeti san.

– Kofein ostaje u vašem organizmu duže nego što mislite, s poluvremenom razgradnje do šest sati – kaže dr Pirzada, prenosi Kurir.

Ne smatrate ga kao lijek za nedostatak sna

Ako imate manjak sna, patite od nesanice ili apneje, važno je da se posavjetujete sa ljekarom. Drijemanje vam neće pomoći u ovom slučaju.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPIK