Možda ste primijetili nekad, tokom putovanja na more, manastir koji se nalazi baš na granici Srbije i Crne i Gore. Iako nije toliko poznat u narodu, kao Ostrog, manastir Kumanica smatra se jednom od najvećih srpskih svetinja.

Nije poznato ime ktitora, ali prvi podaci o njemu datiraju još iz 16. vijeka.

Manastir Kumanica, koji se još naziva “drugi Ostrog”, posvećen je Svetom arhangelu Gavrilu, a u njemu se nalaze mošti Grigorija Kumaničkog. Za njega su vezane brojne legende, a prepričavaju se čuda i iscjeljenja koja su se desila u ovom manastiru.

Molitve za potomstvo

“Ljudi su dolazili u kolicima, da bi nakon pročitanih molitvi ozdravili i stali na svoje noge. Ovdje dolazi i mnogo bračnih parova koji ne mogu da imaju djecu i mole se. Kad prođe post, dođu u Kumanicu, gdje im se čitaju molitve. Zanimljivo je da su poslije toga dobili potomstvo. Ovo je zaista jedna velika svetinja, iscjeljenja koja su se ovdje događala prenose se sa koljena na koleno. Ovde i sada dolazi veliki broj vjernika. Po ozdravljenje, spas i na molitvu – rekla je mještanka sela Bare za RINU.

Da je manastir poznat po iscjeljenjima, potvrđuje i otac Nikolaj, starješina manastira Kumanica.

Ono što je manje poznato, dodaje on, jeste da je manastir jedva preživio rušenje, i to samo zahvaljujući slozi naroda.

Manastir trebalo da bude srušen zbog izgradnje pruge Beograd – Bar

– Manastir Kumanica trebalo je da bude srušen kada se gradila pruga Beograd – Bar, jer se nalazio na toj predviđenoj trasi. Međutim, vjerujući narod to nije nikako dopustio. Tada su se pobunili svi, i pravoslavci i muslimani, bili su složni i spasili su manastir. Tako da pruga prolazi pored njega – objasnio je za RINU otac Nikolaj.

Kako se za njega vezuju mnoga ozdravljenja, u manastir Kumanicu dolaze putnici namjernici iz svih krajeva svijeta, ali i svih vjeroispovijesti.

Doskoro se do njega jedva stizalo oronulim makadamskim putem, ali ovog ljeta je, nakon toliko čekanja, konačno urađen asfaltni prilaz iz sela Bare, što mnogo znači monasima, ali i svim vjernicima.

Monahinja u manastiru mati Gavrila kaže da je put bio jako loš i da, koliko god da su ga nasipali i radili propuste, voda ga je svaki put odnijela.

– Slava Bogu na svemu, i onome ko je dozvolio, i ko je učinio, i ko je uradio put, da ih Gospod nagradi – ispričala je ona.

Tu se čuvalo Kumaničko četvorojevanđelje

U istoriji je zapisano da se u manastiru Kumanica čuvalo čuveno Kumaničko četvorojevanđelje.

– Ovaj naš značajni rukopis nastaje početkom 16. vijeka. Portreti jevanđelista naslikanih na tom jevanđelju predstavljali su najveće djelo umjetnosti toga vremena. Ovaj naš značajni rukopis danas se nalazi na čuvanju u Sanu Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu –  objasnio je Otac Nikolaj, starešina manastira, za RTS.

Autor: Srpskainfo

FOTO: @TVPOZEGA/YOUTUBE/SCREENSHOT