U Prijedoru je održano Centralno veče 52. Književnih susreta na Kozari pod nazivom “Kozara pamti”. Laueratu ovogodišnjih susreta Peri Zupcu uručena je nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare”.

Pero Zubac pjesnik je čijim se stihovima i dalje raduju ljudi iz svih predjela u kojima se na srpskom jeziku voli, tuguje, pjeva i ćuti, obrazlaže nagradu predsjednik žirija Vule Žurić.

– Životno dЈelo oovga puta ne dobija pesnik samo za svoje dЈelo, za svoje stihove, za svoje knjige, već za sve ono što je Pero Zubac uradio za našu kulturu. Uradio je mnogo i za dЈecu, što je jako važno – rekao je Vule Žurić predsjednik žirija 52. Književnih susreta na Kozari.

Zubac je istakao da mu je ovo treći put da dolazi na Književne susrete na Kozari i da mu je drago zbog dobijene nagrade.

– Bez obzira na moje godine i na veliki broj nagrada, nisu sve te nagrade velike, a ovo je velika nagrada koja ima trajanje i ime. Nije povelja nego je nagrada `Skender Kulenović` i sa Kozare je. To su dva velika simbola i obradovao sam se kad su mi javili za nagradu – rekao je novinarima Zubac.

Književni susreti na Kozari su kulturni simbol Prijedora, ističu iz Gradske uprave, koja je njihov pokrovitelj i organizator.

– Ono što želim da kažem je na nama svima, dakle, da imamo taj zavjet da našim budućim generacijama ostavimo zaista nešto vrijedno, a to du Književni susreti na Kozari, koji su definitivno manifestacija brend našeg grada – naveo je Aleksandar Milješić načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije grada Prijedora.

U okviru Književnih susreta danas će na Mrakovici biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima Kozare i bistu Skendera Kulenovića, a u Pozorištu Prijedor večeras održano veče laureata.

Autor: RTRS