U toku su dva javna poziva za subvenciju troškova đačkog prevoza za srednjoškolce, za šta je u gradskom budžetu za ovu godinu predviđeno 110.000 KM. Pozivi koje je raspisao Grad Prijedor otvoreni su do kraja septembra, a odnose se na prvo polugodište ove školske godine
Načelnica odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković podsjeća da pravo na subvenciju imaju svi učenici koji pohađaju srednju školu na području grada Prijedora, a čije je prebivalište najmanje četiri kilometra udaljeno od škole. Oni mogu ostvariti subvenciju u visini od 20 odsto od mjesečnog iznosa karte. Drugi javni poziv je za učenike iz posebnih kategorija i oni mogu da ostvare subvenciju u visini od 50 do 100 odsto iznosa mjesečne karte.

„Što se tiče posebnih kategorija, to su učenici bez jednog roditelja. Oni ostvaruju pravo na subvenciju u visini od 50 odsto. Isti iznos subvencije može ostvariti učenik čiji roditelj ima status ratnog vojnog invalida od prve do 10. kategorije ili status civilne žrtve rata ili ratne torture. Pravo na subvenciju imaju i učenici iz višečlanih porodica sa troje i više djece u kojima srednju školu pohađa najmanje jedno dijete i to: ako je jedan roditelj nezaposlen 50 odsto, a ako su oba roditelja nezaposlena 100 odsto. Ako jedan roditelj samostalno izdržava dijete, subvencija je 50 odsto, a ako je učenik dijete bez roditeljskog staranja 100 odsto. Subvenciju u iznosu od 100 odsto može ostvariti učenik koji je osoba sa invaliditetom i/ili korisnik prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, potom ako je dijete iz porodice čiji je član porodice korisnik stalne novčane pomoći ili prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica. Trudili smo se, kao i do sada, da obuhvatimo sve osjetljive kategorije učenika i da im olakšamo u vezi sa troškovima za školovanje“, rekla je ona.
Brdar Mirkovićeva podsjeća da je za ove namjene prošle godine utrošeno 105.000 KM, te da je za oba polugodišta ove školske godine predviđeno 110.000 KM.
„Subvencija troškova đačkog prevoza jedna je od mjera poboljšanja učeničkog i studentskog standarda, a u okviru pronatalitetnih i demografskih politika koje Grad intenzivno povećava od 2020. godine. Tako smo povećali i iznos stipendija, uveli nove stavke kao što je podrška mladim talentima, te za takmičenje učenika. Vidljivo je da Grad intenzivno radi na povećanju i izdvajanju sredstava iz budžeta za ove potrebe. Za sve ove stavke u prošloj godini izdvojeno je 10 odsto od budžeta“, rekla je ona.

Izvor: kozarski.com