Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora Slobodan Јavor izjavio je da je tokom njegovog četvorogodišnjeg mandata zabilježen značajan privredni rast i da mu je cilj da nastavi razvoj grada i omogući nova zaposlenja.

– Prijedor je prije četiri godine postao gradilište, a tako nastavljamo i u narednom periodu. Naredna 2025. biće godina posvećena lokalnom privrednom razvoju, a samim tim i zapošljavanju, otvaranju nove industrijske zone, novim investicijama – rekao je Јavor Srni.

Ukoliko dobije povjerenje birača, Јavor je najavio nastavak ulaganja u modernizaciju putne infrastrukture, gradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor i rješavanje drugih brojnih drugih prioriteta.

Naveo je da su to rekonstrukcije gradskih ulica, vodovodne mreže u više mjesnih zajednica, kao i rekonstrukcija Bolnice, pronalazak trajnog rješenja za Ribnjak “Saničani”, a među prioritetima je i čišćenje korita rijeke Sane.

S obzirom na to da je cilj da Prijedor postane univerzitetski grad, Јavor je naveo da je planirana izgradnja studentskog centra, a u fazi pripreme je i otvaranje politehničkog fakulteta u Prijedoru.

Kao podršku je od 1. januara najavio da će za svako novorođenče dodatno biti izdvojeno 1.000 KM, novi vrtić kapaciteta 220 mjesta, kao i subvencije za roditelje djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove, a u planu su i bespovratni podsticaji za mlade bračne parove koji se odluče za život na selu.

Takođe, Јavor je istakao da ostaje podrška boračkim kategorijama koje zaslužuju dostojanstven život, te veća sredstva za prijedorske penzionere.

On je dodao da će se nastaviti i podrška razvoju turizma i promociji autohtonog ruralnog turizma, kao i podrška ustanovama kulture.

– Ništa ni do sada nije bilo pa neće biti moguće ni ubuduće bez pomoći republičke vlasti. Zbog toga, zajedno, idemo dalje – istakao je Јavor.

On je istakao da su i do sada slušali glas građana, a tako će nastaviti i poslije 6. oktobra.

Govoreći o dosadašnjem radu, Јavor je istakao da su svi dobronamjerni ljudi saglasni u ocjeni da grad izgleda drugačije nego prije četiri godine, navodeći da su u fokusu ravnopravno bili privreda, infrastruktura, poljoprivreda, obrazovanje, kultura i sport.

Јavor je istakao da su tokom prethodnog perioda obezbijeđeni podsticaji veći od dva miliona KM i ostvaren rekord od više od 15.000 zaposlenih.

– Prijedor je treći grad u Republici Srpskoj prema broju zaposlenih – kaže Јavor i ističe da će se, ako dobije povjerenje birača, nastaviti zalagati za razvoj grada.

Kaže da su domaćinski poslovali i da su registrovani rekordni ukupni prihodi, kao i dobit poslovnih subjekata.

– Ostvarena je i najveća vrijednost izvoza, povećana za 33 odsto, a izgradnjom putne infrastrukture, tokom posljednje dvije godine, popunjeni su kapaciteti Industrijske zone, povećani prihodi i broj zaposlenih, a kao mjera podrške privrednicima rađeno je i na unapređenju proizvodnje i digitalizaciji rada – rekao je Јavor.

On je napomenuo da je za protekle četiri godine u unapređenje infrastrukture uloženo više od 20 miliona KM, da su uvažene sve mjesne zajednice i izgrađeno 217 putnih pravaca.

Završeno je, kaže, mnogo infrastrukturnih projekata, a u toku su možda i najznačajniji radovi na regulaciji korita Miloševice da grad prvi put nema problema sa poplavama nakon kiše.

Za vrijeme njegovog četvorogodišnjeg mandata kao gradonačelnika poljoprivrednicima su isplaćena podsticajna sredstva veća od 3,2 miliona KM.

Јavor kaže da je podjednaka briga bila i za poboljšanje uslova zdravstvene zaštite zalaganjem za što skoriji početak rekonstrukcije bolnice, otvaranje angio-sale i unutrašnje opremanje ove zdravstvene ustanove.

Grad Prijedor je za četiri godine za pronatalitetnu i demografsku politiku izdvojio više od 1,8 miliona KM i subvencije kamatne stope za stambene kredite za mlade bračne parove.

U oblast obrazovanja, naveo je Јavor, uloženo je više od 9,5 miliona, obezbijeđeni besplatni udžbenici, povećane đačke i studentske stipendije, subvencionisan đački prevoz, a grad nagrađuje i istaknute talente, najbolje učenike, od ove godine i najbolje studente.

Јavor je rekao da nisu zaboravljene ni boračke kategorije za koje je grad uložio više od 1,7 miliona KM, dok je više od 12,5 miliona KM izdvojeno za brojne manifestacije u oblasti kulture i sporta.

On je istakao da sa ponosom govori o svemu ono što je urađeno i što je doprinijelo da Prijedor povrati svoj stari sjaj i opravda mjesto među najvećim i najljepšim gradovima Srpske i epitete da je grad slikara, murala, uspješnih pjesnika, učenika i sportista.

Autor: SRNA/RTRS