Pozitivno interesovanje za prijedorsku Muzičku školu “Savo Balaban”, primjetno je i ove školske godine.

Mališani muzičko obrazovanje počinju pripremnim razredom, a ove godine Muzičku školu pohađa 346 učenika.

Najveće interesovanje u prijedorskoj muzičkoj školi “Savo Balaban” je za klavir, ali nude se i brojne druge opcije, teorijski i instrumentalni smjer. Lazar Tramošljanin opredijelio se za klarinet, a Anđela Stanojević za solo pjevanje.

– Kroz osnovnu školu, od šestog razreda bila aktivni član hora, poslije gradskog hora, kada je nastao, i tad sam znala da je nekako muzika moj put – rekla je učenica Muzičke škole “Savo Balaban”, Anđela Stanojević.

Približiti djeci muziku, ali voditi računa i o vaspitnim elemetnima obrazovanja, cilj je profesora Muzičke škole.

– Smisa svega je ne samo da se djeca nauče svirati instrument, nego da to dijete bude i kulutnro, da bude vaspitano – kaže profesor harmonike Miloš Zec.

– Moj cilj, kao i cilj samih tih teoretskih predmeta jeste približavanje muzike učenicima, odnosno mladim muzičarima, da lakše i bolje shvate šta se to dešava u muzičkom djelu – dodao je profesor teorijske grupe predmeta Goran Vuleta.

U novembru će profesori muzičke škole održati koncert u prijedorskom Pozorištu.

– Imaćemo profesore koji su u penziji, bivšeg direktora i mi zajedno ćemo učestvovatii prezentovati publici koja bude tada sa nama na koji način, kako je nastala šta se prožimalo kroz 30 godina i na kojem smo mjestu sada – istakao je direktor Muzičke škole “Savo Balaban”, Aljoša Novaković.

Iduće godine Muzička škola “Savo Balaban” proslavlja jubilej – 70 godina od osnivnja. Tim povodom biće organizovan cjelovečernji koncert na Trgu Zorana majora Karlice.

Autor: RTRS