Fond zdravstva Republike Srpske promijenio je redovni rok za mogućnost promjene doktora porodične medicine, pedijatra i ginekologa. To će se moći uraditi do kraja oktobra. Registrovana lica, ako se odluče na taj korak, ne moraju navoditi razlog promjene. Mimo tog roka, za promjenu ljekara biće potrebno navesti razlog.

Raniji rok provodi se da bi Fond zdravstva već u novembru imao tačne podatke o broju registrovanih lica, u timovima, u primarnoj zaštiti.

– To će nam omogućiti ranije ugovaranje za primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i da imamo znatno ranije potpisane ugovore sa ustanovama primarnog nivoa, nego što je to bilo ranije – rekla je Nikolina Dušanić, rukovodilac odjeljenja za odnose s javnošću Fond zdravstva Republike Srpske.

Promjena doktora moguća je u sredinama, u kojima doktori, uz postojeći broj, imaju mogućnost da prihvate nove osiguranike.

Stanje je različito u lokalnim zajednicama.

– U Prijedoru je prethodne godine najveći broj građana svoje pravo na promjenu doktora koristilo u periodu kada za to nije bilo potrebe da navode razlog, a najčešći je bio promjena prebivališta – navela je Ivana Šalabalija, službenik za informisanje u Domu zdravlja Prijedor.

Radovan Todorović, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove Doma zdravlja u Trebinji istakao je da su svi njihovi timovi porodične medicine popunjeni po standardu Fonda.

– Јedan tim ima 1.800 pacijenata, i naših svih petnaest timova imaju više, prema tome, pacijenti koji se prebacuju, idu u tim u kome ima najmanje pacijenata, a ne u tim koji bi željeli – pojasnio je Todorović.

U Republici Srpskoj, na promjenu izabranog doktora, prošle godine se odlučilo oko 19.000 lica, uglavnom u većim gradovima, gdje ima više stanovnika i zdravstvenih ustanova primarne zaštite.

Konsultativnoj ambulanti za ginekologiju u Trebinju, u kojoj je registrovano nešto više od 10.000, gravitiraju i pacijentkinje iz Ljubinja, Berkovića i Bileće.

– Dođu nam žene koje nemaju izabranog doktora, tako da bi broj žena bio i za hiljadu veći. Imamo sreću, nas je ovdje dvoje uposleno, pregledi se zakazuju, žene čekaju sedam dana, maksimalno deset, a hitni slučajevi se primaju odmah – naglasila je Lilien Kovač, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Trebinje.

Izbor doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, u ustanovama koje imaju potpisan ugovor sa Fondom zdravstva, je slobodan.

Registrovani pacijenti, za izbor doktora, nisu uslovljeni mjestom stanovanja.

Autor: RTRS