Meteorolog iz BiH Nedim Sladić rekao je kako da nakon kratkotrajne stabilizacije vremena od utorka kreće jačanje južine i pristizanje nestabilnog vazduha koje opet zahvata područje Hercegovine, ali ističe da ne bi trebalo da bude ovako jakih padavina koje su, kako je rekao, bile klimatski presedan.

On je rekao da uz manje padavine danas, od nedjelje od utorka bi trebalo biti stabilnije, nakon čega opet slijedi promjena.

Nedim Sladić
FOTO: NEDIM SLADIĆ/FACEBOOK7SCREENSHOT

Sladić je za N1 objasnio zbog čega su dio Hercegovine i Srednje Bosne pogodile ovako jake poplave.

– Uzrok je polje niskog vazdušnog pritiska koje je pumpalo ogromne količine vlažnog i nestabilnog zraka prema našim područjima. Kako se približavao prema Jadranu, pumpao je više i više vlage, pojačao vjetar po visini i transport vlage je bio izražen. Istovremeno je strujao hladniji vazduh koji je pomogao da se pomiješa sa toplim i dizao i kondenzovao jače. I tako su se stvarale uz frontalnu zonu uske linije nestabilnosti koje su se protezale od srednjeg Jadrana preko jugozapada Hercegovine na Jablanicu i dalje prema Kiseljaku i Fojnici. Maltene su se stacionirale nekoliko sati u kontinuitetu i doprinjele da imamo izrazito velike količine padavina – rekao je Sladić.

Ističe da je suša uradila svoj dio posla, a drugi dio požari.

– Požari su uništili vegetaciju, pokrov koji je trebao upiti veći dio padavina, tj. korjene. A kada imate sprežnu vegetaciju, onda imate golo tlo koje može primiti određenu količinu padavina, to je polupropusno tlo. Nakon toga tlo postaje rastresito i dešava se odronjavanje. I ti odroni kada se spoje s velikom količinom padavina stvaraju veliki protok bujice koji dovodi do toga da imamo ovo što vidimo. Ovo se smatra klimatskim presedanom. Ovo su bujična plavljenja – tipični monsunski izljevi, a desili su se i na području Austrije, Njemačke, Češke – rekao je Sladić.

Istakao je kako je i sam bio šokiran kada je vidio da je za manje od 12 sati u Jablanici palo 323 litara po metru kvadratnom što je inače tromjesečna ili četveromjesečna količina padavina.

– Garantujem da nijedna evropska zemlja ne bi mogla iznijeti na bolji način u odnosu na BiH – poručio je Sladić.

Autor: Srpskainfo

FOTO: DENIS ZUBERI/ANADOLIJA