Grad Prijedor donio je novi Pravilnik o javnim parkiralištima, a njime su promijenjene cijene parkiranja u gradu na Sani.

Donošenjem novog Pravilnika o javnim parkiralištima došlo je i do povećanja cijena parkinga, pa je sad u prvoj zoni s pola marke cijena  povećana na 1 KM za sat parkiranja, dok je dnevna karta sa 3 otišla na 5 KM. U planu je uređenje parkinga u zoni nadvožnjaka, na Pećanima, proširenje obuhvatnih parkiranja, u donjem dijelu Ulice Vuka Karadžića, dio oko istočne tribine kod stadiona i u zoni OŠ „Desanke Maksimović.

U drugoj i trećoj zoni sat parkiranja košta pola marke, a po toj cijeni moglo se do sad parkirati dva sata.Dnevna karta je poskupjela s dvije na tri marke.

„Napominjem cijena mjesečnih karata je ostala ista tako da je u prvoj zoni mjesečna karta 40 KM, a 400 KM godišnja, a u drugoj zoni je mjesečna karta 20 KM, a 200 KM godišnje, s tim da stanari koji koriste parkirališta pod naplatom u prvoj i drugoj zoni imaju 50 posto popusta, znači pola od ovih navedenih cijena.Došlo je i do određene promjene cijena rezervacija parking mjesta tako da je sad rezervacija parking mjesta u prvoj zoni 60 KM, ili 600 KM godišnje, a u drugoj 40 KM, ili 400 KM godišnje“, kaže Aleksandar Jeftić, šef Odsjeka za saobraćaj i parkinge.

Blokiranje i deblokiranje vozila , osim putničkih poskupjelo je s 60 na 80 KM, blokiranje i deblokiranje putničkih  vozila, osim na parkiralištima sa 40 na 50 KM, a blokiranje i deblokiranje vozila na prakiralištima sa 30 na 40 KM.Pretplatne karte treba podsjetiti ne garantuju mjesto za parkiranje. Novina u pravilniku je i ta da pravo na besplatnu parking kartu imaju dobrovoljni davaoci krvi, muškarci sa više od 99 i žene sa više od 69 davanja krvi. Grad Prijedor raspolaže sa oko 700 parking mjesta, a oko 25 odsto vozača plaća parkiranje sms porukom, ostalo se kupuje na parking automatima. Prihodi od naplate parkiranja su u prošloj godini iznosili oko pola miliona maraka.

Izvor: kozarski.com