Za 11 mjeseci ove godine prohodi od naplate parkinga u Prijedoru iznose oko 403.000 KM. Nakon što se obrade svi prekršajni nalozi za parkiranje kojih je do sada bilo oko 1.570, očekuje se da će ukupan godišnji prihod parking službe biti veći od pola miliona maraka. Šef Odsjeka za saobraćaj Aleksandar Jeftić kaže da je u toku izrada novog Pravilnika o parkiranju kojim će biti utvrđene i nove cijena parkiranja.

„Taj Pravilnik podrazumijeva određeno povećanje cijene parkiranja, prije svega pojedinačnih parking karata. Ako je do sada parkiranje u prvoj zoni bilo pola marke sat, a tri KM dnevna karta, sada po novom prijedlogu je marka sat i pet KM dnevna. Druga zona je bila pola marke dva sata, dvije KM dnevna, sada će biti pola marke sat i tri KM dnevna, znači doće do određenog poskupljenja, ali ono što je dobro da će mjesečne i godišnje cijene karata ostati iste“, rekao je Jeftić.

Dodaje da je novim Pravilnikom predviđeno uvođenje i novih parking mjesta  pod naplatu. To će biti u dijelu Ulice Vuka Karadžića kod Gimnazije i Ekonomske škole, zatim u Ulici Dr Mladena Stojanovića kraj Doma penzionera i u dijelu Ulice majora Milana Tepića, sa istočne strane stadiona. Jeftić kaže da je u planu da se za parking urede parcele u vlasništvu grada u blizini Ljetne bašte i nadvožnjaka na Pećanima.

„Uvodimo i mogućnost treće zone, to su parkirališta u okviru stanarskih zona. Imamo situacija, npr. Celpakove lamele, ulica Vuka Karadžića, ogroman parking veliki broj vozila i onda ljudi koji naće da plate parkiranje dolaze tamo i zauzimaju parking stanarima, itd. Razmišljamo da i to stavimo pod naplatu, gdje bi cijena bila ista kao u drugoj zoni, kao u Ulici Vuka Karadžića, gdje bi stanari imali daleko povoljnije uslove npr.  50 KM za godišnju kartu“, kaže Jeftić.

Na području Prijedora je 710 parking mjesta pod naplatom.  I dalje se parking najviše plaća putem automata, i to čini 78 odsto vozača. Oko tri odsto vozača kupuje mjesečne i godišnje parking karte, dok ih oko 19 odsto parkiranje plaća putem SMS-a.

Izvor: kozarski