Promocija hraniteljstva je veoma važna, a hranitelji osim što djetetu obezbjeđuju smještaj, brigu o zdravlju i vaspitanju treba da pruže i toplinu, ljubav i sigurnost.

Hraniteljstvo je usluga socijalne zaštite kojom se djeci i odraslim licima koja su privremeno ili trajno lišena roditeljskog, odnosno porodičnog staranja omogućava zaštita u porodicama u okruženju. U prijedorskom Centru za socijalni rad aktivno rade na pronalasku i obuci hranitelja.

„Hraniteljstvo je mnogo povoljnije od smještaja u ustanovu iz razloga što je smještaj u ustanovu kolektivni smještaj i ne mogu lica koja su tamo zaposlena da se u potpunosti posvete svakom korisniku i to hraniteljstvo je malo drugačije, pa onda bude bolji i razvoj i sve ostalo za lice koje je na  hraniteljstvu“, kaže Dejan Panić, socijalni radnik u Centru za socijalni rad Prijedor.

Prilikom izbora hraniteljske porodice postoje opšti uslovi koje je potrebno ispuniti za dobijanje statusa hranitelja, osim specifičnih procjena koje se vrše u ovoj ustanovi.

„Jako je važno da su porodični odnosi u porodici hranitelja stabilni, da hranitelj ima podršku svoje porodice, da svojim ličnim karakteristikama upućuje na to da ne postoje neki rizici koji bi bili kontraindikovani za bavljenje hraniteljstvom, a ono što je zapravo nama i najvažnije jeste da procijenimo da osoba koja namjerava da se bavi hraniteljstvom je zaista autentično motivisana i da je njen osnovni motiv pružanje pomoći i podrške djeci kojoj je to najpotrebnije“, ističe Zora Majanović Marić, psiholog u CSR Prijedor.

Trenutno u Prijedoru ima 37 lica koja su na hraniteljstvu i 31 hranitelj.Za hranitelja se dobija i novčana naknada koja iznosi 828 KM.Ukoliko neko želi postati hranitelj mora se obratiti Centru za socijalni rad, gdje će dobiti potreban obrazac.Potom slijedi terenski obilazak, gdje socijalni radnik i psiholog vrše procjenu hranitelja. Od ponedeljka Centar za socijalni rad Prijedor kreće s obukama hranitelja.Nakon obrađenih 11 tema hranitelj dobija certifikat.

Izvor: kozarski.com