Danas je Tomindan, dan koji je u kalendaru SPC posvećen Svetom apostolu Tomi, i koji je kao krsna slava u mnogim srpskim domovima. Uz ime ovog svetitelja vezuju se i brojna narodna vjerovanja, a jedno od nih je izrodilo i poslovicu “Sveti Toma, sjedi doma”.

Zašto se s koljena na koljeno prenosi vjerovanje da na Tomindan nije dobro napuštati kuću?

Etnolozi objašnjavaju da je u ovom slučaju došlo do preplitanja hrišćanstva, starih vjerovanja i narodne meteorologije.

Sveti Toma se računa kao prekretnica između jesenjeg i zimskog perioda. Za Svetog Tomu može i da padne snijeg, ili da putnika zadesi mećava.

Zato se u stara vremena, kad su zime počinjale rano i bile žestoke, a putovalo se isključivo pješice, ili ako si neki bogataš, na konju, ljudima savjetovalo da na Tomindan ne idu daleko od kuće.

Iz tog perioda, kada je svako putovanje, pa i odlazak na slavu u susjedno selo ili grad, bilo pravi poduhvat, datira, vjerovatno, i običaj da se za krsnu slavu trpeza postavlja uveče, uoči slave, kako bi mogli večerati gosti, koji su od rane zore bili na putu.

Ali, da se vratimo Svetom Tomi i savjetu da se danas “sjedi doma”. Naravno da danas, kad se i u obližnju prodavnicu ide klimatizovanim automobilima, niko neće odustati od izleta ili odlaska na slavu zbog nekoliko pahuljica snijega.

Ali, s druge strane, nikad se narod nije toliko zanimao za vremenske prilike, kao danas.

Pa hoće li danas biti tog snijega, ili kakve druge nepogodne, zbog koje valja “sjediti doma”?

Neće. Meteorolozi najavljuju da će još danas biti, tu i tamo, slabe kiše, toliko slabe da nije ni vrijedna pomena, a onda slijedi razvedravanje, uz najviše dnevne temperature od 15 do 20 stepeni.

Pitanje je vrijedi li i vatru naložiti, a kamoli ostajati doma, i to za vikend.

Autor: Milkica Milojević/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER