Polovinom septembra ove godine Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku objavilo je javni poziv za subvenciju troškova đačkog prevoza. Sačinjena je konačna lista učenika koji su ostvarili pravo na subvenciju, a u Odjeljenju ističu da pravo na subvenciju troškova đačkog prevoza u visini od 20% iznosa mjesečne karte imaju svi učenici koji imaju prebivalište na području grada Prijedora, pohađaju neku od srednjih škola na području grada, a prebivalište im je udaljeno 4 i više kilometara od škole. “Pravo na subvenciju troškova đačkog prevoza u visini 50 i 100 posto iznosa mjesečne karte imaju učenici koji spadaju u posebne kategorije. Pedeset posto od visine mjesečne karte imaju oni učenici koji nemaju jednog roditelja, čiji roditelj ima status ratnog vojnog invalida ili civilne žrtve rata, učenici iz porodica sa troje ili više djece čiji je jedan roditelj nezaposlen i učenici čiji jedan roditelj samostalno vrši roditeljsku dužnost. Pravo na subvenciju  troškova đačkog prevoza u visino od sto posto za drugo polugodište 2023-2024. školske godine imaju učenici bez roditeljskog staranja, učenici iz porodica sa troje ili više djece kojima su oba roditelja nezaposlena, učenici sa invaliditetom, oni koji su korisnici prava na pomoć i njegu drugog lice i učenici iz porodica čiji je član porodice korisnik stalne novčane pomoći ili prava na njegu i pomoć drugog lica. Od ukupno 144 učenika koji su se prijavili po ovom javnom pozivu, njih 136 je ispunilo uslove”, rekla je Olivera Brdar Mirković, načewlnik Odjeljenja.

Krajem prošle sedmice Odjeljenje je objavilo javni poziv za stripendiranje učenika srednjih škola. Ove stipendije dodjeljuju se po osnovu socijalnog statusa bez ograničenja broja učenika ukoliko imaju prosjek 3,5 i više. Po osnovu uspjeha i deficitarnim zanimanjima biće dodijeljeno po 45 stipendija. Stipendije se dodjeljuju učenicima od drugog ka višim razredima, dok se za deficitarna zanimanja stipendije dodjeljuju već od prvog razreda. U Odjeljenju precizitaju koja su zanimanja deficitarna. “Za ovu školsku godinu u konsultaciji sa društvenim partnerima,  sa Aktivom direktora srednjih škola, Privrednom komorom, Zavodom za zapošljavanje, Razvojnom agencijom  PREDA,  utvrđena su sljedeća deficitarna zanimanja: autoelektričar u trećem stepenu, električar elektroinstalater takođe u trećem stepenu, ugostiteljski tehničar, kulinarski tehničar, oba zanimanja su iz četvrtog stepena, arhitektonski tehničar i agro tehničar”, kaže Brdar Mirković.

Za drugo polugodište prošle i prvo polugodište ove školske godine, za subvencionisanje đačkog prevoza u gradskom budžetu predviđeno je  110.000 maraka. Đačke stipendije će kao i do sada biti isplaćivane u deset mjesečnih rata u iznosu od po 100 maraka. Javni poziv za đačke stipendije otvoren je do 4. novembra, a u resornom odjeljenju kažu da će ovih dana biti raspisan javni poziv za stipendiranje studenata prvog ciklusa studija.

Izvor: kozarski.com