U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba radova peruanskog umjetnika Paula Ruiza Neire pod nazivom “Preoblikovanje narcisa”.

Riječ je o likovnom stvaraocu koji se prijedorskoj publici predstavlja crtežima na papiru, kartonu i kamenu, kao i jednom serijom maski i radova na dijapozitivima koji su rađeni su tušem, pastelom, bojom i akrilikom, dok su maske napravljene od kokosovog drveta, od kore, vlakana i drugih prirodnih materijala.

Autor postavke je istoričarka umjetnosti Borka Božović, inače direktor Galerije ” Haos” iz Beograda koja je novinarima izjavila da je prvi put u Prijedoru i da se raduje što na ovaj način počinje saradnja između ove dvije galerije.
” Dogovorili smo se da ubuduće neke od najzanimljivijih projekata prebacimo i u Prijedor. a ovoga puta vam dovodimo jednog zaista izuzetnog umetnika koji nam donosi prosto čitavu magiju latinoameričke umetnosti i toga kontinenta”, izjavila je Božovićeva.
Ona je dodala je Paul Ruiz Neira izvanredan crtač sa njegovim raznovrsnim opusom koji će, kako je istakla veoma obradovati zato što je izuzetan i donosi nešto novo.
” Inače, Galerija `Haos` koja postoji već 30 godina ima deset projekata godišnje i uvek ćemo moći da odaberemo nešto što do sada niste imali i to mogu biti različiti pristupi savremenim likovnim praksama, da ova publika, naročito mlađa, vidi šta je sve praksa i šta se sve dešava”, rekla je Božovićeva.

Autor izložbe Paul Ruiz Neira , koji trenutno živi u Srbiji, izjavio je novinarima da je tematika njegovih radova konstrukcija u razvoju jedne osobe.
” Motivacija su dnevne stvari, ljubav, ljudi, kultura. život u novoj državi sa novim ljudima, a inspiracija promjena u razvitku ljudi odnosno čovjekov svijet i njegov lik danas koji je sve više okrenut samom sebi” , rekao je Neira.

Direktor Galerije ” Sreten Stojanović” Boris Eremić istakao je da je u pitanju jedna neobična izložba koja do sada nije viđena u Prijedoru.
” Mislim da je ovo umjetnik čija je kuća najdalje od ove galerije u 24 godina njenog postojanja budući da dolazi iz Truhilje , iz Perua i otvaranjem ove izložbe na neki način smo ozvaničili početak buduće saradnje sa Galerijom ` Haos` iz Beograda”, rekao je Eremić.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.

Izvor: prijedorgrad.org