Naučnici su odavno ustanovili da pun Mjesec ima poseban uticaj na ljudsko ponašanje, a onaj koji će se vidjeti večeras – 29. avgusta, biće u razmaku od svega nekoliko sati istovremeno najtamniji i najsvjetliji pun Mjesec ove godine!

Riječ je o prirodnoj pojavi koju astrolozi nazivaju Krvavi Mjesec ili Supermjesec, a neki čak smatraju kako nagovještava svojevrsnu apokalipsu.

Čovjek i Zemlja neodvojivi su dio beskonačnog svemira. Zemlja živi u zajedničkom ritmu s drugim planetima, a najsnažnije je povezana sa svojim satelitom Mjesecom. Plimni uticaj Mjeseca je veliki zbog njegove blizine Zemlji.

Pun Mjesec, zbog reflektovanja sunčevih zraka, obasjava površinu Zemlje. Iako mi to ne vidimo, na isti način i Zemlja obasjava Mjesec. Ta pojava se zove ‘pepeljasta svjetlost’. Najpoznatiji uticaj Mjeseca je dokazano onaj na plimu i oseku, što je još davno objasnio naučnik Marko Antonio de Dominis.

Mjesec svojim gravitacijskim uticajem privlači zemljinu površinu okrenutu prema njemu više nego središte Zemlje pa tako uzrokuje dizanje okeana. Na drugoj strani dolazi do otpuštanja vodene mase okrenute od Mjeseca pa tako dolazi do ritmičkog uzdizanja i spuštanja vodene površine. Plima i oseka utiču na mnoge biološke procese.

Pun Mjesec utiče i na stepen zgrušavanja krvi, odnosno produžava krvarenja (izbjegavajte operacije do 1. septembra). Školjke ostrige se otvaraju i hrane upravo kada Mjesec prolazi iznad njih.

Pun Mjesec utiče i na naša psihološka, ali i fizička stanja: povećava emocionalnost, melanholičnost, plačljivost i nervozu.

Index.hr