Ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, danas je reagovao na optužnicu koju je Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo protiv njega zbog nanošenja lake tjelesne povrede.

U pismenoj izjavi Lukač navodi da reaguje kao građanin, a ne kao ministar, i ističe da će uvijek spriječiti bilo kog nasilnika da napadne, povrijedi ili zaplaši bilo čije dijete ili ženu i po cijenu da mora ići u zatvor.

– Nikada neću dozvoliti da djecu, koja izađu da se bezbrižno igraju, ugrozi neki nasilnik. Nisam ni na koji način uticao na tužilaštvo i isto tako neću uticati ni na sud da li će potvrditi optužnicu, a iskreno se nadam da hoće, da se suočim sa tužiocem i čujem argumente za osudu. Tužilaštvo očigledno hoće da se proslavi podizanjem optužnice protiv jednog ministra, ali se nadam da će biti tako ažurni i prema kriminalcima koje nakon privođenja odmah puštaju na slobodu – navodi Lukač.

On kaže da ne može sazvati konferenciju za novinare jer se nalazi na bolovanju zbog dvije operacije koje je nedavno imao u Beogradu, kao posljedica ranjavanja na sarajevskom ratištu u junu 1995. godine.

– Ne sporim da je tužilaštvo podiglo optužnicu, ali nije tačno da sam teško pretukao jedno lice koje je ostalo invalid, jer medicinska dokumentacija i nalaz vještaka govore da se radi o lakšim povredama – navodi Lukač.

On objašnjava da je do svega došlo kada se lice u dobi preko 20 godina, njemu do tada nepoznato, pojavilo ispred njegove kuće i fizički nasrnulo na djecu uzrasta od pet do deset godina, koja su se igrala na dječjem igralištu, sa luđačkim povicima: “Sve ću vas pobiti.”

– Sve se desilo zbog bezazlene dječje igre u kojoj je njegovu sestru od sedam-osam godina u igri udarilo drugo dijete od pet godina, a nakon što mu se sestra požalila, isti je uzeo pravdu u svoje ruke i krenuo da traži djecu da ih kazni na nasilnički način. Kada su ga moja supruga i komšinica s bebom u naručju upozorile da ne dira djecu, unio im se u lice vrišteći: “Šta ti hoćeš, glavu ću ti otkinuti.” U tom trenutku sam prišao i odgurnuo ga, a potom oborio uz pomoć zahvata na ruci i držao u namjeri da ga smirim. On je zadobio oderotine i ogrebotine, jer je ležao na asfaltu i pokušavao da se otme iz zahvata sve vrijeme govoreći: “Pusti me, sve ću ih pobiti.” Pustio sam ga poslije nekoliko minuta kada se smirio i rekao da neće praviti probleme – naveo je Lukač.

Press