Samo 25 minuta brzog hodanja dnevno može vam produžiti život za sedam godina, kažu istraživači.

Oni su otkrili da umjerena fizička aktivnost kod osoba koje su u pedesetim i šezdesetim godinama života smanjuje rizik od smrti usljed srčanog udara za polovinu.

Inače, bolesti srca su najveće “ubice“ na svijetu, a ranije je dokazano da vježbanje smanjuje rizik za njihov nastanak, tako što spriječava gojaznost i dijabetes.

Nova studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa sugeriše da redovna fizička aktivnost čak produžava život.

Grupa od 69 zdravih nepušača, starosti između 30 i 60 godina, koja nije redovno vježbala, testirana je u okviru nove studije na Zarland univerzitetu u Njemačkoj.

Testovi krvi tokom šest mjeseci redovnog aerobnog vježbanja, HIT vježbanja i vježbanja pod opterećenjem pokazali su usporavanje procesa starenja i regeneraciju DNK.

“Nikad nećemo uspjeti da potpuno izbjegnemo starost, ali možemo da je odložimo. Možemo izgledati mladoliko i u sedamdesetim i živjeti i do 90 godina“, kaže Sandžej Šarma, profesor naslijednih kardioloških oboljenja na Univerzitetskim klinikama Sent Džordž u Londonu.

“Vežbanje vam kupuje od tri do sedam dodatnih godina života. Ono je antidepresiv, poboljšava kognitivne funkcije i dokazano odlaže početak demencije“.

Nezavisne novine