“U pozorište…” naziv je kolažne predstave koju će u subotu, 5. septembra, u Pozorištu Prijedor premijerno igrati polaznici četvrte generacije ljetne škole glume Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica”, najavio je danas direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš.

“Neki od polaznika prethodnih generacije ljetne škole glume završili su ili pohađaju glumu, dramaturgiju ili režiju na akademijama umjetnosti i nadam se da će i u ovoj generaciji to biti slučaj”, rekao je Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Glumac Pozorišta Prijedor Dean Batoz, koji vodi ljetnu školu, rekao je da je za školu glume od 40 prijavljenih na audiciji odabrano 20, od kojih se za 18 pokazalo da žele raditi.

“Riječ je o uzrastu od 12 do 25 godina i zbog toga smo se odlučili za kolaž od monologa, improvizacija, poezije, scena”, naveo je Batoz.

Helena Milojica ima 13 godina i u predstavi ima dva monologa, jednu scenu iz “Pipi duge čarape” i poeziju.

David Lajšić ima 12 godina i kaže da su iza njega tri najduža mjeseca u životu. Igraće Aleksu iz Nušićevog “Sumnjivog lica” i monolog iz Ćopićevih “Magarećih godina”.

“Kao mali sam se divio glumcima i u školi sam išao na dramsku sekciju. Volio bih da ostanem u ovome. Gluma nije samo izaći na scenu nego mnogo više od toga. Naučili smo da moramo biti svoji i da i kada pogriješimo to možemo iskoristiti u svoju korist”, rekao je David.

Svetozar Kosanović ima 15 godina i u predstavi će igrati dvije scene.

“Zanima me gluma. Naučio sam osnovna pravila. Dosta je teško, iako ima puno smijeha i opušteno je”, dodao je Kosanović.

Milica Drljača ima 13 godina i sjeća se da je ljubav prema glumi izgradila kad je kao mala djevojčica dolazila po paketića u pozorište, gdje je upoznala glumce.

“Hjela sam vidjeti kako je na sceni. Atmsofera jeste opuštena, ali se ne shvata olako. To je težak poziv, ali bilo je zabavno”, rekla je Milica koja će imati tri monologa.

Predstavu “U pozorište…” polaznici ljetne škole glume posvetili su nedavno preminulom glumcu Pozorišta Prijedor Radenku Bilbiji.

SRNA