Moj drug Nuki iz Maslovara, koji se bavi pružanjem ugostiteljskih usluga s akcentom na iznajmljivanje šatora za svadbe, a naročito sahrane, ima originalan reklamni slogan. “Kupam, kopam, uljepšavam”, slogan je kojim Nuki obećava mušterijama da su sve brige zbog njihovog odlaska bogu na istinu u sigurnim rukama. Njihovo je samo da umru, a za sve ostalo će on da se pobrine. Ožalošćena porodica samo treba da pripremi pare, a poslove kupanja i uljepšavanja pokojnika i kopanja grobnice obaviće Nuki sa svojim ljudima. Nijedna mušterija do sada nije imala pritužbi na njegov rad i svi su bili zadovoljni uslugom.

Nukijev nesvakidašnji poslovni moto i slogan koji on svojim radom u potpunosti opravdava može se komotno pripisati bilo kojoj političkoj partiji, s tom razlikom što one, za razliku od Nukija, svojim radom ne opravdaju korišćenje tog slogana. Stranke “kupaju” birače, ali u onom pežorativnom smislu jer u svakoj predizbornoj kampanji obećavaju kule i gradove i “kupaju” birače ne bi li dobili njihovo povjerenje i glasove na izborima.

Poslije kupanja, stranke koje su najuspješnije obavile taj dio posla, počinju sa kopanjem ili, bolje rečeno, ukopavanjem svojih mušterija. Od ispunjavanja predizbornih obećanja po pravilu ne bude ništa, bilo da je riječ o rastu privrede, jačanju ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta, referendumu ili nečemu petom. Umjesto toga, mušterije, odnosno birači, žive sve gore i nije grubo reći da mnogi zavide pokojnim Nukijevim mušterijama, samo što ne mogu živi u zemlju.

Nakon uspješnog kupanja, a potom ukopavanja, slijedi uljepšavanje, odnosno stvaranje lažne slike stvarnosti i statistička gimnastika kojom se vješto iskrivljuju rezultati vladavine, tj. ukopavanja. Za to nerijetko služe izvođači novinarskih radova, dakle ne novinari, već izvođači novinarskih radova koji od partijskih lidera u znak zahvalnosti obično dobiju tapšanje po ramenu, pozivnicu na poneki prijem, kao i otvoreni prezir koji u svojoj lažnoj veličini uopšte ne primjećuju.

Na kraju, još jedna sličnost između Nukijevog posla i rada političkih partija leži u tome što i partije koriste Nukijeve mušterije. S tim što one obično glasaju poslije zatvaranja biračkih mjesta i sigurno bi se prevrtale u grobu da znaju kome su ukazali povjerenje.

Press