Opština Ilidža prije nekoliko godina izgradila je kompletnu infrastrukturu u ovom kraju – vodovod, kanalizaciju, rezerevoar za vodu od pet hiljada litara i uličnu rasvjetu.

Pored ovog kompleksa koji je u izgradnji, Arapima je u posljednjih godinu dana u Nadosjeku prodato preko 350 dunuma zemlje.

Snježana Janković, koju smo zatekli ispred njene kuće u ovom naselju, kaže da su sve njene komšije, uglavnom Srbi, prodali zemlju, a ona će svoju prodati polovinom septembra, kada očekuje da stigne kupac iz Katara sa kojim je već dogovorila prodaju. Zemlju će prodati za 30 hiljada maraka po dunumu.

Na pitanje zašto prodaje imanje, Snježana odgovara: „Šta da radim, ovdje me više ništa ne veže. Skoro sve moje komšije su prodale svoja imanja: komšije Rakići oko 40 dunuma, Bratići isto toliko, Škrkari oko 40, dvije porodice Jankovića oko 110 dunuma… Komšije sa imanjem prodaju i kuće, šume… Žali Bože što moram, ali nema druge. Prije rata ovdje su živjeli popovi Jokanovići i Milići. Oni su napravili crkvu na Vrelu Bosne i davno su odselili. Jedino Dušan Janković neće da im proda svoju zemlju.“

Snježana planira da sa porodicom preseli u Srbiju. „Od dobijenog novca kupiću dva stana. Jedan sinu u Beogradu, a drugi na Fruškoj Gori, gdje planiram da živim“, kaže.

Zemlju je u ovom naselju prodao i poznati pjevač Seid Memić Vajta. Na 14 dunuma, koji su njemu donedavno pripadali, počela je gradnja šest vila. U ovom kraju nalazi se i pravoslavno groblje, a Arapi su, kako saznajemo, ponudili novac da se ono izmjesti.

(Slobodna Bosna)