Udruženje „Podgrmeč“ Lušci Palanka i Zavičajno udruženje Sanjana „Grmeč“ Banja Luka, u saradnji sa Savjetom MZ Lušci Palanka 11. septembra u Društvenom domu u Lušci Palanci održali su radni sastanak sa poljoprivrednicima ove mjesne zajednice.

Radni sastanak, pripremio je Savjet MZ Lušci Palanka, a podržali su ga uspješni privrednici Slaviša Krunić iz Banje Luke, Milanko Inđić iz Prijedora i Stanko Novaković iz Lončara, a podršku su dali i narodni poslanik Branislav Borenović, predsjednik opštinskog vijeća Rajko Mrđa i direktor PZ „Klekovača“ Petar Radulović.

Sastanak je rezultat nastavka aktivnosti Udruženja „Podgrmeč“ na podršci poljoprivrednicima i zajedničkih planskih aktivnosti i saradnje sa Zavičajnim udruženjem Sanjana „Grmeč“ na organizovanijoj i sveobuhvatnijoj podršci povratnicima Sanskog Mosta.

Ova dva udruženja su objedinili aktivnosti i zajedno sa ostalim udruženjima koja djeluju na područku opštine napravili plan aktivnosti koji žele prezentovati na radnim sastancima sa poljoprivrednicima u mjesnim zajednicama gdje postoji koncentracija povratnika koji se bave poljoprivredom.

Sastanku je prethodila posjeta organizatora skupa firmi „Imi Tranzit“ iz Prijedora koja se uspješno bavi žitopreradom i prodajom stočne hrane.

Na radnom sastanku poljoprivrednicima je predstavljen opšti plan podrške. Vlasnici prerađivačkih firmi „Žitoprodukt“ iz Banje Luke, Slaviša Krunić i „Imi Tranzit“ iz Prijedora, Milanko Inđić, predstavili su svoje potencijale u otkupu žitarica.

Narodni poslanik Branislav Borenović je na molbu za podrškom udruženjima odgovorio da će u saradnji sa gospodinom Ivanićem podržati početni plan aktivnosti nabavkom dijela mehanizacije za čišćenje i pripremu zapuštenih poljoprivrednih parcela.

U skorije vrijeme, nakon radnih sastanaka sa poljoprivrednicima sa područja drugih mjesnih zajednica,  poljoprivrednici mogu očekivati i stručne radne sastanke na kojima bi se konkretizovao sjetveni plan i plan raspodjele goriva i ostalog sjetvenog materijala.

Na radnom sastanku, svoja iskustva u pokretanju poljoprivredne zadruge „Klekovača“ iznio je Petar Radulović, direktor zadruge, koja je svoj rad započela proizvodnjom i preradom heljde i sugerisao da je pokretanje zadruge jedan od modela usjpješnije podrške.

Stanko Novaković, vlasnik uspješne firme „Okov Novaković“ iz Lončara naglasio je da će u okviru svojih mogućnosti i ubuduće pružati podršku povratnicima, a nastojaće motivisati i druge privrednike da se pridruže akcijama sanskih udruženja.

Na brojna pitanja poljoprivrednika odgovarali su organizatori skupa ohrabrenjima i željom da maksimalno pomognu.

Poseban set životnih pitanja i težak položaj povratnika u Lušci Palanku, kao posljedica slabe podrškom lokalne zajednice, bio je vidljiv kroz pitanja upućena predsjedniku opštinskog vijeća Rajku Mrđi.

Sljedeći sastanak pripremiće „Udruženje povratnika 011″ iz Sanskog Mosta i trebao bi se održati u Društvenom domu u Podlugu.

Udruženje Podgrmeč