Svršeni osnovci bošnjačke nacionalnosti koji su prethodnih godina bojkotovali nastavu u školama u Vrbanjcima i Konjević Polju upisali su srednje škole u Srpskoj i u prvom razredu bez problema uče srpski jezik i istoriju!

Desetak učenika iz Vrbanjaca upisalo se u Srednju mašinsku i Srednju ekonomsku školu u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla” u Kotor Varošu i svakodnevno pohađaju nastavu. Među predmetima koje izučavaju su srpski jezik i istorija i to im ne smeta, kao ni njihovim vršnjacima iste nacionalnosti koji su se upisali u neke od srednjih škola u Banjaluci.

Ustavna kategorija

Srpski poslanici u Narodnoj skupštini RS kažu da to najbolje pokazuje da je bojkot nastave u osnovnim školama u režiji učenika bošnjačke nacionalnosti najobičnije politikantstvo. Poslanik SDS-a iz Zvornika Siniša Ilić kaže da je kristalno jasno da se iza bojkota nastave u osnovnim školama kriju politički ciljevi, ističući da svi znaju da iza bojkota koji je poslije Vrbanjaca i Konjević Polja počeo i u Zvorniku stoji bošnjački politički vrh.

– Razumijem borbu političkih partija za svoje ciljeve, ali nikako ne mogu da razumijem da se za ostvarivanje političkih ciljeva koriste đaci. Bojkot nastave u osnovnim školama je bezobrazna i bezobzirna politička manipulacija na koju su, nažalost, pristali roditelji bošnjačkih učenika. Oni treba da shvate da time ništa neće postići i da ih političari zloupotrebljavaju – kaže Ilić.

On dodaje da je jezik bošnjačkog naroda ustavna kategorija i da zato ne razumije bošnjačke političare koji manipulišu djecom i njihovim roditeljima i traže da se krši Ustav RS.

Žunić: Primjer politikantstva!

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a i član Skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, Igor Žunić, kaže da je bojkot nastave u osnovnim školama primjer politikantstva.

– To je korišćenje jednog veoma osjetljivog pitanja u veoma osjetljivom vremenu u političke svrhe. Od svega toga, najviše štete mogu da pretrpe upravo đaci, a takvo ponašanje sigurno ne može da doprinese izgradnji povjerenja i međunacionalnih odnosa. Posebno je žalosno ako je upravo to nekome cilj – kaže Žunić.

– Činjenica da đaci u srednjim školama bez problema pohađaju nastavu na srpskom jeziku pokazuje da su roditelji svjesni da je obrazovanje najbitnije i da ne žele da njihova djeca, grubo rečeno, ostanu nepismena. Očigledno je i da su svjesni da im djeca bez završene srednje škole ne mogu dalje u život i zbog toga bi trebalo da se okanu politike i da prestanu sa bojkotom nastave u osnovnim školama – kaže Ilić.

Njegovo mišljenje dijeli i šef Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodan Protić, koji kaže da je bojkot nastave u osnovnim školama jedan veoma jedan ružan način političke manipulacije djecom.

– Ako nije tako, onda bi roditelji, a prije svega oni koji ih huškaju da ne šalju djecu u školu trebalo da objasne kako to da im smeta srpski jezik u osnovnim školama, a onda preko noći više ne smeta kada ti učenici krenu u srednje škole – kaže Protić.

Nemušto objašnjenje

S druge strane, predsjednik Kluba poslanika koalicije “Domovina” i funkcioner SDA, Mihnet Okić, prilično nemušto kaže da su u toku razgovori za rješavanje cijelog problema u vezi s izučavanjem maternjeg jezika i nacionalne grupe predmeta.

– Smatramo da treba pronaći rješenje i omogućiti svima da pohađaju nastavu na jezicima konstitutivnih naroda. Kada je riječ o srednjim školama, to je malo drugačija problematika s obzirom na to da srednja škola nije obavezna, za razliku od osnovne, ali u ovom trenutku ne bih govorio više ni o kakvim detaljima – kaže Okić.

Press