Ministarstvo odbrane (MO) Bosne i Hercegovine 26. avgusta sklopilo je ugovor s Pokloničkom agencijom Srpske pravoslavne crkve “Dobročinstvo” iz Beograda o organizaciji putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na pokloničko putovanje na Krf, u Grčku, što će koštati 20.000 KM.

Predmet zaključenog ugovora je prevoz putnika pravoslavne vjeroispovijesti na pokloničko putovanje na Krf, dok je plan realizacije do 31. decembra 2015, odnosno do kraja godine.

U ovom pregovaračkom postupku, kako se napominje, bez objavljivanja obavještenja o nabavci nisu prethodili konkurs za izradu idejnog rješenja, informacijsko obavještenje, niti ex ante obavještenje o transparentnosti, dok je kriterijum za dodjelu ugovora, kako je naglašeno, bila najniža cijena, a ponuđač jedan.

Inače, pripadnici MO i OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti na poklonička putovanja putuju “preko preduzeća”, odnosno odjela koji se zove Pravoslavno dušebrižništvo.

“To je dio jedinstvene vjerske službe u MO BiH i OS BiH, a bavi se organizacijom i osiguranjem cjelokupnog vjerskog života pravoslavnih vjernika u MO i OS BiH. Dakle, briga o vjerskim potrebama, pripremanje i sprovođenje vjerskih obreda, pružanje duhovne pomoći u slučaju smrti, teških povreda, stradanja te ostalih okolnosti koje zahtijevaju ličnu pomoć vjernika”, kažu u MO BiH.

Pored navedenog, Ured pravoslavnog dušebrižništva bavi se duhovnim pripremama za vojne sveštenike, organizovanjem i održavanjem raznih predavanja, seminara i teoloških tribina, a samo preko njih vjernici – vojnici, barem prema službenoj evidenciji, jednom mjesečno su na duhovnoj obnovi. Tako su u julu organizovana putovanja na Svetu goru i Krk, u junu pokloničko putovanje i obilazak srednjovjekovnih manastira, u maju poklonički put u Srbiju…

“Svima je već poznato da u sklopu MO i OS postoji i funkcioniše vjerska služba, u kojoj je i Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva. Suština našeg postojanja jeste vođenje brige o pripadnicima Pravoslavne crkve i zadovoljavanje njihovih duhovnih potreba. U to spadaju i duhovnički rad, bogoslužbene aktivnosti, obezbjeđivanje odgovarajuće duhovne literature itd, ali i poklonička putovanja, u kojima pravoslavni vjernici iz MO i OS BiH mogu na najboljim primjerima, pravoslavnim monasima iz velikih svetinja, da vide primjenu uzvišenih hrišćanskih zakona ljubavi prema Bogu i bližnjem, kako bi i sami pronašli snagu da to primijene u svojim životima”, rečeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu odbrane BiH.

Stoga je, kako dodaju, primarna aktivnost u vezi s pokloničkim putovanjima upravo Sveta gora, pored manastira.

“Nekoliko godina imali smo grupu i za Jerusalim i Svetu zemlju. Ali, zbog velikih jubileja u vezi s obilježavanjem pobjede i junačke tradicije srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, ove godine organizovano je putovanje na Krf, u kom bi obišli, pored značajnih pravoslavnih svetinja Soluna, Meteora i Krfa, i mjesta najvećih stratišta srpske vojske, koja je u Prvom svjetskom ratu donijela oslobođenje svim prostorima i narodima buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”, preciziraju iz Ministarstva odbrane BiH.

Što se tiče sredstava koja se troše, u svim tim pokloničkim putovanjima sami učesnici snose dio ukupnih troškova puta.

“Budžetom, odobrenim za aktivnosti vjerske službe, predviđeno je učešće u tim aktivnostima, ali nikada ne u punom iznosu. Imamo veliko zadovoljstvo što pomažemo ljudima da prožive makar kratko vrijeme u svetim mjestima i duhovno se ukrijepe”, naglašavaju u Ministarstvu.

Prethodno u Meku

Podsjetimo da je MO BiH 3. septembra, takođe, zaključio ugovor s Islamskom zajednicom BiH o organizaciji putovanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na hadž u Meku, što će koštati oko 67.500 KM.

Nezavisne