Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne može da gleda skrštenih ruku zatvaranje auto-puteva, jer joj to odnosi ogroman novac, te dodao da hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću ne želi čak ni da odgovori zbog uvreda da su Srbi “muve”, a Hrvati “orlovi”.

“Ja ne mislim da je bilo ko ni muva, ni orao, da ne koristim druge metafore. Mislim da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić za TV Pink.

On je odbacio pojedine kritike da ne štiti dovoljno dobro granice i interese Srbije, navodeći da ne vidi razlog za paniku zbog migranata i da je zadovoljan odnosom srpskog naroda prema izbjeglicama sa Bliskog istoka.

“Ne želimo da se sukobljavamo, da ratujemo. Nisam čak srećan zbog izjava koje su više govorile o nekim drugima, a ne o nama”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je užasnut pisanjem pojedinih medija i dijela javnosti, koji plaše da će u Srbiji ostati 400.000 – 500.000 ljudi.

“Govorim o ljudima, a ne o Marsovcima. Kao da će neko da nam uzme našu zemlju. A šta vam je u ovom trenutku problem osim što država vodi računa i brine o njima više nego mnogi od naših susjeda i primamo mnogo bolje ocjene iz svijeta što ih tretiramo kao ljude”, rekao je on.

Vučić je ponovio da “nikada neće da pravi zid”, jer misli da zidovi, bodljikave ograde pripadaju prošlosti, a ne budućnosti, a migrantima se može pomoći hljebom i solju i dobrim odnosima.

“Ko su ti ljudi koji bi željeli da dižemo zidove i ograde, da budemo sami zatvoreni u sebe, da ne razgovaramo ni sa kim u svijetu, da se bijemo sa nekim. Pa probali smo, nije uspjelo. Mi štitimo svoje interese”, naveo je on.

Vučić je ponovio da uvijek smije da kaže i Amerikancima i Rusima šta misli i kad se ne slažem sa njima, te da je njegov posao da brinem o interesima Srbije i građana.

“Interes građana nije bodljikava žica, nego da imamo to više prijatelja, nego neprijatelja. Interes građana Srbije nije da svojim komšijama govorimo da su muve, komarci, već da ih poštujemo i da se tako ponašamo, ne zato što smo slabiji ili što su oni za nas ptice grabljivice, već zato što se tako ponaša neko ko je ozbiljan i treba da donese dobro svojim građanima”, dodao je Vučić.

SRNA