SONY DSC

Obustavom saobraćaja u užem centru grada od 11.00 do 14.00 časova i okupljanjem više stotina učesnika, u Prijedoru je danas obilježen 22. septembar, Dan bez automobila.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić napomenuo je da je ova akcija dio međunarodne manifestacije, u kojoj učestvuju 42 zemlje sa više od 1.600 gradova.

 

SONY DSC

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da na putu od kuće do škole učenici često imaju problema u saobraćaju i da natpisi na prilazima školama treba da upozore vozače da povedu računa jer je najveći broj te djece ugrožen.

“Vozači treba da smanje brzinu jer to smanjenje brzine neće nas puno usporiti da stignemo na odredište, ali će sigurno pomoći da ne ugrozimo bezbjednost učenika”, naveo je Malešević.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je uloga ovog ministarstva da animira lokalne zajednice da se odazovu ovakvim akcijama.

“Bilo bi dobro da imamo što više dana bez automobila. Mi ćemo se potruditi da sve lokalne zajednice u narednom periodu učestvuju u ovome jer ovo je jedan od najljepših poklona grada svojoj djeci”, dodala je Rešićeva.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da može da zvuči nelogično da ova organizacija učestvuje u akciji Dan bez automobila, budući da predstavlja upravo vozače.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora Radan Vukadinović rekao je da ova akcija promoviše izbor alternativnih vidova saobraćaja i forsira pješački, javni gradski i biciklistički saobraćaj.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

“Niz organizacija, sportskih klubova, policija, Auto-moto društvo i osnovne škole učestvuju u akciji kojoj je cilj smanjenje zagađenja u gradovima”, dodao je Vukadinović.

U današnjoj akciji u Prijedoru učestvovali su gradska uprava, učenici osnovnih škola “Desanka Maksimović”, “Branko Ćopić” i “Petar Kočić”, djeca Dječijeg vrtića “Radost”, nevladine organizacije, sportska i ekološka društva, Auto-moto društvo, Rudarski institut Prijedor, Tekvondo klub “LJubija” i odbojkaški klub.

Rudarski institut je instalisao mjernu stanicu za monitoring kvaliteta vazduha, nivoa buke i toka saobraćaja i mjerenja će obaviti danas u periodu kada se ne odvija saobraćaj i sutra u isto vrijeme kada se saobraćaj bude normalno odvijao.

Od juna 2015. godine dvije evropske kampanje – “Evropska nedjelja mobilnosti” i “Izaberi pravu kombinaciju” spojene su u jednu s ciljem da se promoviše održiva mobilnost tokom cijele godine.

“Evropska nedjelja mobilnosti” ostaje od 16. do 22. septembra, a vrhunac manifestacije je “Dan bez automobila”, kada gradovi koji učestvuju u manifestaciji odvoje jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste ili javni saobraćaj tokom cijelog dana.

Moto ovogodišnje akcije je “Izaberi, promijeni, kombinuj”.

SRNA