Mnogi ljudi imaju naviku da utonu u san uz upaljen televizor jer kažu da im je tako lakše

Ako i vi spadate u tu grupu, onda morate da znate da vam to itekako remeti proces spavanja i ostavlja posledice na vaše zdravlje.

Po pitanju sna naučnici u saglasni – ljudsko telo treba da spava u potpunom mraku. Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svetlo, receptori svetla u mrežnici šalju nam signal da je vreme za buđenje i sprečavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizmu.

Kada padne mrak telo dobija signal da je vreme za san i ispušta hormon spavanja. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput uključenog televizora onda ćete imati nemiran san.

Situacija je obrnuta kada padne mrak. Tada telo dobija signal da je vreme za krevet i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina. Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svetla poput uključenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svetlo značajno remeti osnovne telesne funkcije.

To rezultira osećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i teskobe kada se probudite.

Isto je i za spavanje uz upaljeni komputer ili prigušena svetla – neurološka istraživanja pokazala su da oboje dovodi do lošeg raspoloženja. Stoga pokušajte da se rešite te navike. Ako ipak ne možete da zaspite bez televizora, obavezno ga podesite na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posledice lošeg sna.

Informer