Novi Grad – Protiv bivšeg direktora preduzeća “Unametal” iz Novog Grada Zdravke Reljić (67) policija je podnijela izvještaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu, koji je tereti da je zloupotrebom položaja oštetila ovo preduzeće za 1,25 miliona KM.

Prema tom izvještaju, Reljićeva je omogućila državljaninu Njemačke Albertu Rajlingu da postane vlasnik Akcionarskog društva “Unametal”.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je nad nekretninama i pokretnom imovinom ovog preduzeća upisala hipoteku u korist Rajlinga.

Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor je, navodeći inicijale, saopšteno da Reljićevu terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

– Osumnjičena Z. R. je, kao odgovorna osoba u akcionarskom društvu iz Novog Grada, bez odluke Skupštine akcionara potpisala aneks ranije sačinjenih ugovora o novčanom zajmu i zasnivanju založnog prava. Tim ugovorima založno pravo je uspostavljeno nad nekretninama i pokretnom imovinom tog akcionarskog društva. Ugovor je uknjižen u zemljišno-knjižne uloške, takozvani C teretni list u korist A. R. – saopšteno je iz CJB Prijedor.

U policiji s ciljem zaštite istrage nisu mogli da navode detalje ovog slučaja niti da kažu šta sadrži ugovor o novčanom zajmu i na koliki iznos je on potpisan. Nisu mogli da navedu ni detalje iz ugovora o založnom pravu nad imovinom preduzeća “Unametal”.

Reljićeva je “Glasu Srpske” kazala da nije uradila ništa nezakonito i da je sve urađeno s ciljem obezbjeđenja kapitala većinskog vlasnika Alberta Rajlinga.

– To za šta me optužuju nije istina i moguće je da mi to sve “lijepi” bivši rukovodilac firme – rekla je Reljićeva.

U preduzeću “Unametal” 4. aprila prošle godine otvoren je stečaj i ono više ne radi. Većinski vlasnik ovog preduzeća je Albert Rajling iz Njemačke.

Preduzeće “Unametal” bavilo se izradom proizvoda od metala.

Prijava

Zdravka Reljić je u javnosti poznata kao osoba koja je 2011. godine prijavila republičkog termoenergetskog inspektora RS Desimira Komljenovića za primanje 2.000 marka mita. Na osnovu ove prijave protiv Komljenovića je podignuta optužnica i on je u Okružnom sudu Banjaluka osuđen na godinu i po zatvora. Tu kaznu mu je smanjio Vrhovni sud RS i osudio ga na deset mjeseci zatvora.

Glas Srpske