LJekovita moć molitve poznata je odvajkada. Svi znamo za osećaj mira i spokoja posle posete crkvi ili paljenja sveća za zdravlje naših najmilijih. Nedavno su se i naučnici pozabavili ovim fenomenom, a rezultati do kojih se došlo verovatno će naterati na razmišljanje i najokorelije ateiste.

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Istim pitanjem, sa različitih aspekata, bavili su se i na Istoku i na Zapadu, a zaključak je isti: molitva isceljuje.

Naučnici Kliničkog istraživačkog instituta Djuk u Severnoj Karolini pozvali su nekoliko monaha, sestara i sveštenika različitih verskih zajednica da se pomole za 700 pacijenata koji su patili od različitih bolesti. Nekoliko dana lekari su beležili stanje bolesnika, i kada je eksperiment završen, beleške su predali stručnjacima. Profesor Mičel Krušof saopštio je sledeći rezultat: kod 500 pacijenata, zahvaljujući molitvama, tempo ozdravljenja ubrzao se za 93 odsto.

“Ne znam pravi razlog tome. Mogu da pretpostavim da na rad srca blagotvorno deluje koncentracija na božanske reči, kako sveštenika, tako i samih bolesnika. Zna se da je čovek za koga se moli ili koji se sam moli u potpunosti usredsređen na opštenje sa Svevišnjim što, verovatno, dovodi do normalizacije mnogih procesa u organizmu, koje tek treba da proučimo”, objašnjava Krušof.

Snaga

Rusi su otišli još dalje: dokazano je da molitva ubija štetne bakterije, ne samo u ljudskom telu, već i u vodi.

“Proverila sam dejstvo Očenaša i pravoslavnog krsta na patogene bakterije. Za istraživanje su uzeti uzorci vode iz bunara, reka i jezera u kojima je bila prisutna ešerihija koli i zlatna stafilokoka. I pokazalo se da se, ako se nad vodom očita Očenaš i prekrsti krstom, količina štetnih bakterija smanjuje skoro sto puta”, tvrdi Angelina Malahovskaja, inženjer elektrofizike iz Sankt Peterburga.

Poučne besede oca Tadeja: Kakvim se mislima bavimo, takav život živimo!

Um
Za drugi dokaz snage molitve zaslužan je šef Laboratorije neuro i psihofiziologije Instituta za psihoneurologiju “V. M. Behterev” u Sankt Peterburgu, profesor Valerij Slezin.

“Mnogim psihijatrima i neurolozima poznat je, sa racionalne tačke gledišta, teško objašnjiv fenomen da se posle molitve olakšava duševno rastrojstvo, a bolesnici koji se smatraju neizlečivima, ponekad ozdravljuju”, podseća Slezin.

Depresija

Moje kolege odavno su eksperimentalnim putem ustanovile da izgovaranje molitvi pomaže ljudima koji boluju odpovišenog krvnog pritiska i dijabetesa: za nekoliko minuta snižava se nivo holesterola u krvi i normalizuju procesi razmene – smatra doktor medicine Igor Bragin.

“Molitva je naročito korisna i za one koji upadaju u duboku depresiju i boluju od manijakalno-depresivne psihoze. Što je bolest teža, to se čovek češće obraća za pomoć Bogu.

Frekvencije

Za budno stanje odraslog čoveka uobičajene frekvencije moždanih impulsa su u opsegu od 9 do 10 herca, što spada u domen alfa i beta talasa. Međutim, kada su ispitanici utonuli u molitvu, desilo se usporavanje frekvencija na svega tri herca! Ove frekvencije nazivaju se “delta talasima” i kod odraslih ljudi javljaju se samo u stanju najdubljeg sna bez snova. U budnom stanju karakteristični su isključivo za bebe. Zanimljivo je da izvesne frekvencije u delta opsegu “okidaju” lučenje hormona rasta, koji je posebno značajan za regeneraciju organizma i proces izlečenja.

Pobediti strah

Psihoterapeut Georgij Pagodin smatra da sve bolesti potiču – od straha:

“Poznati francuski istraživač Alen Bombar dokazao je da brodolomci ne umiru zato što nemaju vode i hrane, već – od straha. Bombar je skoro dva meseca putovao okeanom splavom, bez vode i hrane i preživeo, zahvaljujući tome što je savladao strah. Iz istog razloga, među ljudima obolelih od raka u neizlečivom stadijumu – vernici žive pet godina duže od ateista. Oni molitvom eliminišu strahove, osećaju da je svet smrtan, privremen, shvataju istinske vrednosti, smiruju se i, samim tim, povišavaju svoj imunitet”.

Pouke ostroškog igumana: Zlo se zlom ispraviti ne može!

Izvor: Stil