Na području Prijedora u proteklih deset godina voćarstvo se intenzivnije razvija i voćarima sada predstoje ulaganja u sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, izjavio je danas predsjednik gradskog Udruženja voćara Radivoj Vujković.

“Osim pitanja kako doći do sredstava za ta velika ulaganja, problem je što nemamo skladišnih kapaciteta i osiguran plasman. Imamo toliko velikih trgovinskih centara u Prijedoru i nemamo mogućnosti da uđemo ni u njih, a kamoli šire”, rekao je Vujković na okruglom stolu o temi “Resursi i mogućnosti za unapređenje plasmana voća u prijedorskoj regiji”. 
Šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora Tatjana Marić rekla je da je od 83.406 hektara površine Prijedora pod voćem 2.360 hektara, a u proteklih deset godina povećane su i površine pod voćem i prinosi po stablu. 

“Oko 300 proizvođača posjeduje zasade veće od 0,3 hektara. Riječ je o šljivama, jabukama i kruškama, a u posljednje vrijeme sve je više jagodičastog, orašastog i bobičastog voća, te vinove loze”, navela je Marićeva. 

Ona je rekla da je nekadašnje stihijsko izdvajanje iz lokalnog budžeta u Prijedoru zamijenjeno 2007. godine podsticanjem poljoprivredne proizvodnje na osnovu pravilnika i propisanih uslova i kriterijuma. 

“U podsticanje voćarstva je u proteklih 10 godina iz gradskog budžeta izdvojeno 374.946 KM, najbolji su nagrađivani, kupljena je prognozna stanica, organizovane su edukacije i ustupljene kancelarije udruženjima”, navela je Marićeva i dodala da je sertifikovano devet voćara, a na području grada ima i jedan rasadnik na površini od 12 hektara. 

Stanje na tržištu voća, izvoz u Evropsku uniju i Rusku Federaciju prezentovala je rukovodilac prijedorske kancelarije Privredne komore Republike Srpske Dijana Komosar. 

“Vrlo često čujemo da se Republika Srpska strateški opredijelila za poljoprivrednu proizvodnju. To strateško mora se provesti na svim nivoima, a voćari se moraju fokusirati na ulaganje u prerađivačke kapacitete”, istakla je Komosareva. 

Rukovodilac prijedorske jedinice resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić rekao je da se mali broj voćara odaziva na skupove poput ovog današnjeg u Prijedoru. 

“Niko ne zna sve. Ako naučite ili saznate samo po jednu ili dvije nove stvari na svakom skupu, to nije malo”, poručio je Egić. 

O udruživanju i razvoju saradnje u voćarskoj djelatnosti govorio je predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić, a o razvoju inovativnih projekata u voćarstvu kroz fondove Evropske unije predstavnik Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”“ Zoran Dimitrijević. 

Okrugli sto “Resursi i mogućnosti za unapređenje plasmana voća u prijedorskoj regiji” održan je u okviru Dana voća 2015. koji se u Prijedoru ove godine održavaju od 29. septembra do danas. 

SRNA