Predloženi ugovor između BiH i Islamske zajednice (IZ) najvjerovatnije neće dobiti zeleno svjetlo od Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, jer bi u tom slučaju ove dvije vjerske zajednice dobrovoljno pristale na privilegovan položaj muslimana u odnosu na hrišćane u BiH, saznaje Press!

Nakon što je Savjet ministara BiH nedavno utvrdio Prijedlog osnovnog ugovora između BiH i IZ, kojim bi se pripadnicima ove vjerske zajednice omogućile ogromne privilegije u javnom životu, a koje u isto vrijeme ne uživaju pripadnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, sagovornici Pressa bliski vrhu SPC tvrde da pravoslavne vladike u BiH, isto kao i katolički biskupi, gotovo je izvjesno, neće “aminovati” predloženi dokument.

Imperativne odredbe

– Iako je Islamska zajednica u BiH jedina velika vjerska organizacija koja još nema potpisan ugovor s državom, prijedlog ugovora koji je krajem prošlog mjeseca prezentovao Savjet ministara BiH nikako nije prihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali ni za Katoličku crkvu. Naime, ovim prijedlogom muslimanima bi u javnom životu bile dozvoljene mnoge stvari koje nisu dopuštene hrišćanima, što u jednoj multikulturalnoj, multietničkoj i mulitikonfesionalnoj zemlji, kakvom BiH želi da se predstavi, ne samo da nije poželjno, već je i potpuno neprihvatljivo – ističu sagovornici našeg lista.

Ivanić: Prava će biti identična!

Srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, izjavio je da prijedlog ugovora između BiH i Islamske zajednice, koji je nedavno usvojio Savjet ministara BiH, neće dobiti njegovu podršku ako ga ne podrže Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva.

– Ugovor mora razmatrati Predsjedništvo BiH i on neće biti odobren dok se s njim ne usaglase dvije crkve. Nema šanse da bilo koja vjerska zajednica u BiH bude privilegovana. Budite uvjereni da će prava tri najveće religije u BiH biti identična – poručio je Ivanić.

Inače, u prijedlogu ugovora koji je krajem prošlog mjeseca usvojio Savjet ministara BiH navedeno je da se u javnom i privatnom sektoru Bošnjacima-muslimanima omogućava pravo na slobodno vrijeme za obavljanje džuma namaza, te izbor ishrane, odijevanja i fizičkog izgleda, ne samo u privatnom životu, već i na radnom mjestu. Ovim prijedlogom predviđeno je i da sve javne ustanove i preduzeća, kao i svaki privatni poslodavac, muslimanima moraju obezbijediti vrijeme za klanjanje džuma namaza, slobodne dane za odlazak na hadžiluk, kao i prikladne prostorije za molitvu.

Sve osim rada

Sociolog religije Dževad Galijašević za Press kaže da nije iznenađen najavama iz SPC i Katoličke crkve da neće podržati predloženi ugovor između BiH i Islamske zajednice. On tvrdi da bi se, u slučaju da kontroverzni prijedlog ugovora s IZ bude usvojen, pojavili brojni problemi koji, prema njegovim riječima, s vjerskim pravima i slobodama svakog čovjeka nemaju nikakve veze.

– Zamislite situaciju da muslimanski vjernici dobiju sva prava koja su im predviđena pomenutim prijedlogom! Na stranu to što bi javne ustanove i preduzeća više ličili na džamije nego na objekte u kojima se nešto radi, već bi se u pitanje doveli i neki osnovni bezbjednosni postulati, prije svega u Oružanim snagama BiH, kao i u policijskim i bezbjednosnim strukturama. Ako, na primjer, muslimankama koje rade u vojsci ili policiji dozvolite da zamotane dolaze na posao, na šta bi to ličilo? Osnovni postulat sekularne države jeste da se vjerska prava i slobode potpuno odvoje od javnog života. Ovakav ugovor s Islamskom zajednicom ne postoji ni u Erdoganovoj Turskoj – zaključuje Galijašević.

Press