ZAGREB.SARAJEVO – Portal Slobodna Bosna je u posjedu informacija da je Tužilaštvo BiH provodilo istragu Milijana Brkića, glavnog sekretara HDZ-a u Hrvatskoj, zbog sumnje da je sa sedmoricom nekadašnjih vojnih policajaca HVO-a u Livnu počinio ratni zločin nad Srbima.

Tužitelaštvo je proljetos opovrglo slične informacije u hrvatskim medijima, ali se Slobodna Bosna poziva na neimenovane izvore i tvrdi da je u posjedu dokumenata koji potvrđuju da je Brkić među osumnjičenima.
Uz Brkića, Tužitelaštvo je istraživalo i njegove policijske kolega Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Dražena Pezera, sa kojima je u aprilu 1992. stigao iz Zagreba sa zadatkom da u Livnu uspostave Vojnu policiju HVO-a.

Pozivajući se na službene dopise i prepisku, Slobodna piše da su predmet u proteklih deset godina vodili razni državni tužioci. Posao je započeo Milorad Barašin dok je bio glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Livnu, a kasnije su ga nastavili šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir, njezina kolegica Sanja Jukić i tužilac Mirko Lečić.

Tužilaštvo odustalo od optužnice?

Optužnicu je na kraju podigla tužiteljka Lejla Konjić, koja je s liste od osam osumnjičenika optužila samo ratnog komandanta Vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka i dvojicu njegovih pomoćnika, Muamira Jašarevića i Seada Velagića, dok je treći i daleko najpoznatiji Andabakov pomoćnik Milijan Brkić za sada izbjegao procesuiranje.

Prema navodima Slobodne Bosne, na listi osumnjičenih su bila i dva Livnjaka, Tomislav Garić i Anto Mišić, Hajrudin Hodžić iz Bugojna, Dražen Pezer iz Zagreba, te Muhamed Ibrahimović, predratni oficir Kontraobavještajne službe JNA koji u ratu upravljao zatvorom Vojne policije u livanjskoj Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić i kojem se odavno izgubio trag.

Tužitelaštvo BiH vodi i odvojenu istragu protiv još jednog pripadnika hrvatskih Alfi – Željka Mihaljevića zvanog Best, navodi Slobodna Bosna.

 

(N.N./Index.hr)