Policija je demonstrante večeras potisnula prvo ka nekadašnjem hotelu Crna Gore, ne dopuštajući da se zadržavaju ni na trotoaru, a onda ih je usmjerila ka mostu Braće Zlatičanin.

Ispred Skupštine Crne Gore večeras je uhapšeno više osoba, a kako nezvanično saznajemo među njima su pripadnici Pokreta za neutralnost Marko Milačić i Vladislav Dajković.

Policija je dio demonstranata potisnula ka Pošti, a drugi dio usmjerila ka mostu Braće Zlatičanin i zgradi “Metalka”.

Saobraćaj ispred Skupštine je ponovo uspostavljen.

Pristalice pokreta Otpor diktatorskom režimu, njih oko 100, prošli su oko 18 časova policijski kordon na mostu Blaža Jovanovića i sjeli na trotoar ispred Skupštine Crne Gore.

Ranije su najavili da će ispred Skupštine čekati okupljanje Demokratskog fronta koje je zakazano za 20 časova, kada će krenuti ka zgradi Uprave policije.

 

Okupljeni su se kretali trotoarom Bulevara Svetog Petra, a policija je zaustavila saobraćaj, braneći im da pređu most. Okupljenima se pridružio poslanik Janko Vučinić.

 

Pokret je oko 17 sati održao protest kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom kako bi negodovalii zbog intervencije policije tokom razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Oni su ispred spomenika istakli transparente ‘Mi smo Crna Gora’ i ‘Nikad u NATO vojna neutralnost Crne Gore’.

 

Boško Vukićević iz Pokreta kazao je da je prema narodu primjenjena sila.

“Ova i ovakva policija ne služi ni zakonu ni narodu nego samovolji jednog covjeka”, rekao je on, pozivajući opoziciju da napusti parlament i sve institucije vlasti.”‘Tražimo bojkot svih izbora i formiranje tehničke vlade bez režimskih stranaka.”

 

Profesorica Mirjana Kuljak je pozvala opozicione političare da prikazu imovinske kartone prije izbora i da ne dozvole da u tehničkoj vladi budu predstavnici vlasti.

“Ako bude tako mi ćemo nastaviti da sirimo glas. Kad NATO dođe reći ću im da su okupatori”, rekla je Kuljak.

Novinar Marko Milačić ranije je na svom Fejsbuk profilu pozvao je sve građane Crne Gore, bez obzira na to koju partiju preferiraju, da preuzmu stvar u svoje ruke i da organizuju blokadu mosta Blaža Jovanovića povodom posljednjih dešavanja u Podgorici.

Poruku Milačića prenosimo u cjelosti:

“Pišem striktno u lično ime, kao građanin.

Ovako: Sada ne treba čekati samo opoziciju, treba preuzeti stvari u svoje ruke. Svako kako zna i umije, koliko može. Treba pokazati da se na ovo ne pristaje. Nije ovo udar na DF, ovo je šamar u lice svima nama. Pobuna nije stranačka stvar!

Dakle, slobodni ljudi treba da se organizuju (Facebook može da pomogne dosta), da formiraju svoje grupe i da nenasilnim vidom otpora, na više tačaka po gradu, pružimo, kakav-takav, otpor mafijašima. Da poručimo: ne pristajemo!

Kao jedan od vidova otpora, što prije, konkretno predlažem: automobilima blokirati most Blaža Jovanovića. Zakrčiti saobraćaj, pa odmah VEČERAS organizovati tribinu, između ostaloga. Treba formirati grupu koja će koordinisati zakrčenje (inbox).

Ko želi može doći na protest koji u 17.00, kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, organizuje grupa “Sloboda narodu” pa ćemo se i tamo dogovarati oko blokade i ostaloga.

(N.N./Vijesti.me)