Oman čuva jednu od nazanimljivijih tajni prirode – pustinju koja postaje prašuma takoreći preko noći. Ova zemlja je izuzetno suva tokom devet meseci, a zbog nedostatka padavina i jako visokih temperatura pravi se pustinja. A onda, kada krene sezona monsuna, ovde tri meseca sveta najbujnija vegetacija, a ponegde se jave i vodopadi.

Od kraja jula do početka septembra ova zemlja u potpunosti menja izgled. Tamo gde su ranije bili pesak i suvo kamenje, javlja se raznovrsna vegetacija, a zajedno sa biljkama i drvećem ostaju i kamile. Ovaj fenomen naziva se Salalah monsun.

Da li ste nekad videli kamilu u prašumi?
Omankamila

E pa, sad jeste.

Naime, na stotine kamila koje ovde žive uživaju u prijatnijim pemperaturama, koje u ovom periodu padaju sa vrelih 50 stepeni na divnih 20. Zajedno sa padom temperature, dolazi i do velikih padavina, pa se prave jezera i – vodopadi.

Tokom devet meseci ovde nema ni kapi vode. Pustinja nema ni jednu reku niti jezero, ali se zato u avgustu javljaju ove divne oaze.

Ovaj fenomen se javlja u priobalnom pojasu Omana, a ljudi koji ovde žive kažu da je magla ponekad toliko gusta da se ne vidi prst pred okom. Sušta suprotnost pustinji, koja se tu nalazi preostalih devet meseci.

Endrju Anderson, pejzažni arhitekta iz Omana, rekao je za “CNN” da je ovo pravo svetsko čudo.

– Devet meseci je ovde pustinja, ali tokom sezone monsuna pretvara se u pravu tropsku šumu, sa gustom vegetacijom i mnogo vlage. Nauka ovo naziva “oblačnom šumom” ali ovo je jedino mesto na svetu gde se takva šuma javlja u pustinji – rekao je on.

24sata